Εκλογές στη Γεωργία και Μολδαβία: Καθοριστικές αποφάσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον τους
Οκτώβριο, οι δύο χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε., η Γεωργία και η Μολδαβία, θα διεξάγουν εκλογές που είναι κρίσιμες όχι μόνο για τις εσωτερικές τους πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για τον γεωπολιτικό τους προσανατολισμό. Τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Ε.Ε. με αυτές τις χώρες και θα έχουν ευρύτερες συνέπειες στη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, όπως αναφέρει η δεξαμενή σκέψης Clingendael.

Στη Μολδαβία, οι ψηφοφόροι θα κληθούν στις 20 Οκτωβρίου να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Η νυν πρόεδρος Μάγια Σάντου, 52 ετών, που είναι φιλοευρωπαία, φαίνεται το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Εάν κανείς υποψήφιος δεν επιτύχει το 50% των ψήφων την πρώτη Κυριακή, θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 3 Νοεμβρίου. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και δημοψήφισμα για την ενσωμάτωσή της στην Ε.Ε., όπου οι ψηφοφόροι θα απαντήσουν αν υποστηρίζουν την τροποποίηση του Συντάγματος για αυτήν την ένταξη.

Η Μολδαβία έχει πληθυσμό λιγότερο από 3 εκατομμύρια και περιβάλλεται από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Διαθέτει ρουμανόφωνη πλειοψηφία και σημαντική ρωσόφωνη μειονότητα. Η κυβέρνηση της Σάντου έχει εκφράσει τη δέσμευσή της για προσέγγιση της Δύσης και επιθυμεί την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε. έως το 2030. Επίσης, καταγγέλλει τη Ρωσία για παρεμβολές στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, με τη Ρωσία να απαντά ότι οι κατηγορίες αυτές αποτελούν «ρωσοφοβία».

Στη Γεωργία, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου, με την κυβερνώσα παράταξη GD να διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, παρά τις κατηγορίες για φιλορωσική πολιτική στην εξωτερική της στρατηγική. Οι εκλογικές διαδικασίες σε αυτές τις χώρες αποτελούν ένα κρίσιμο σημείο καμπής για το μέλλον τους, είτε στην κατεύθυνση της Ευρώπης είτε στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Πηγή: kathimerini.gr