Εισαγγελική Παρέμβαση για τις Συνθήκες Διαβίωσης στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης
Δημοσίευμα αποκαλύπτει σοβαρές παρατυπίες στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», με αποτέλεσμα η εισαγγελία να παρέμβει. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στυλιανή Γιαϊλόγλου, ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διακριθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Τα αδικήματα που διερευνώνται περιλαμβάνουν έκθεση, παράνομη βία κατά ανηλίκων και αδύναμων ατόμων, καθώς και παραβάσεις υγειονομικών κανονισμών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα εξεταστούν οι συνθήκες διαβίωσης των περιθαλπόμενων, με καταθέσεις γονέων, κηδεμόνων και δικαστικών συμπαραστατών να είναι προγραμματισμένες. Παράλληλα, επιτροπή θα αναλάβει τη διεξαγωγή υγειονομικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις του κέντρου, με τις σχετικές φωτογραφίες από το επίμαχο δημοσίευμα να επισυνάπτονται στη δικογραφία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το κέντρο είχε προηγουμένως ελεγχθεί από κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) μετά τον θάνατο 21χρονου περιθαλπόμενου τον Νοέμβριο του 2021, ο οποίος φέρεται να υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού από νοσηλευτή. Η έρευνα είχε αποκαλύψει σημαντικές παραλείψεις στη λειτουργία του, με αποτέλεσμα την παραίτηση της τότε διοίκησης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΑΔ είχε αποσταλεί στην εισαγγελία, η οποία, αφού αξιολόγησε τα στοιχεία, αποφάσισε να παραπέμψει 18 μέλη και εργαζόμενους του Κέντρου σε δίκη, που έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Φεβρουάριο, έπειτα από πολλές αναβολές. Ο νοσηλευτής που κατηγορείται για το θάνατο του νεαρού βρίσκεται σε δίκη για θανατηφόρα σωματική βλάβη, με την εξέταση των μαρτύρων να έχει αρχίσει και να συνεχίζεται.

Πηγή: kathimerini.gr