Δυσκολίες και Αντιφάσεις στην Δημιουργία Νέας Κυβέρνησης στη Γαλλία

Στην πορεία προς την ίδρυση της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, η Γαλλία φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο, 70 ημέρες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν ενδείξεις διαφορών απόψεων ανάμεσα στον πρόεδρο Μακρόν και τον Μπαρνιέ, κυρίως γύρω από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και την οικονομική στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Από την πλευρά του Ελιζέ, διαψεύδονται οι φήμες περί διαφωνιών, ενώ από κοντά του Μπαρνιέ τονίζεται ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Η εφημερίδα Figaro αναφέρει ασυμφωνία μεταξύ του προεδρικού γραφείου και του πρωθυπουργού, ειδικά σε ό,τι αφορά τις «ισορροπίες» της νέας κυβέρνησης, με χαρακτηριστική την κριτική ότι ο Μπαρνιέ επιθυμεί να επιβάλει αύξηση των φόρων.

Οι διαπραγματεύσεις της παράταξης Μακρόν με το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (LR) έχουν αναδειχθεί σε μια σημαντική πηγή έντασης τις τελευταίες μέρες. Οι Μακρονιστές εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο οι αποφάσεις να ελέγχονται από το LR, περιορίζοντας τη δική τους επιρροή.

Επιπλέον, η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι η κατάσταση του προϋπολογισμού για το 2025 είναι ένα σοβαρό θέμα. Σημειώνεται ότι ο Μπαρνιέ τόνισε τη «πολύ σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση» στη χώρα. Παράλληλα, η Le Monde αναφέρει ότι η πίεση από την ακροδεξιά ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο κερδίζει υποστήριξη εντός της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: kathimerini.gr