Διπλωματική Πρωτοβουλία για την Ειρηνική Ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή
Αν η Ουάσιγκτον επιδιώκει μια ειρηνική και πιο σταθερή Μέση Ανατολή, πρέπει να παρουσιάσει ξεκάθαρα διλήμματα στο θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, θα πρέπει να έχει συνάντηση με την ιρανική ηγεσία και να τους ενημερώσει για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Το Ιράν αντιμετωπίζει εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, ενώ είναι διεθνώς απομονωμένο. Η επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι απαραίτητη, όπως και η διακοπή στήριξης προς τις εξτρεμιστικές οργανώσεις που υποστηρίζει.

Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον οφείλει να ασκήσει πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Δεν μπορεί να υποστηρίζει την ασφάλεια του Ισραήλ ενώ η κυβέρνησή του επιδιώκει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Για τη συνεχιζόμενη στήριξη προς το Ισραήλ, ο Νετανιάχου πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία για τη λύση των δύο κρατών και να ξεκινήσει συνομιλίες με μια αναμορφωμένη Παλαιστινιακή Αρχή.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει άλυτη αν το Ισραήλ δεν προσδιορίσει τα ανατολικά του σύνορα και αν δεν αποδεχθεί τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη, με απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του Ισραήλ. Η επίμονη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ υπονομεύει τη δημοκρατική του νομιμοποίηση και την καλή θέληση των γειτόνων του.

Επιπλέον, η κατάσταση δεν θα έχει λύση αν το Ιράν δεν αποσαφηνίσει τα δυτικά του σύνορα και δεν αναγνωρίσει τα εδάφη των γειτόνων του. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια νέα αμερικανική διπλωματία που θα μπορέσει να θέσει φραγμούς στις επικίνδυνες στρατηγικές του Ιράν και του Ισραήλ. Η αλλαγή στη συμπεριφορά του Ιράν είναι κρίσιμη, ενώ η καθεστωτική αλλαγή είναι δουλειά του ιρανικού λαού.

Πηγή: kathimerini.gr