Διπλωματικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν και οι κίνδυνοι από την ισραηλινή επιθετικότητα
Αναφορές σε διεθνή Μέσα φέρνουν στο φως το παρασκήνιο ενός σκιώδους και εντατικού διπλωματικού παιχνιδιού, το οποίο περιλαμβάνει προειδοποιήσεις, απειλές και ρευστές «κόκκινες γραμμές». Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή εντείνεται, καθώς οι ΗΠΑ, τα αραβικά κράτη και άλλοι εταίροι προετοιμάζονται για ενδεχόμενη αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, με τον φόβο διεύρυνσης των συγκρούσεων.

Πρόσφατα, η ισραηλινή κυβέρνηση απείλησε την Τεχεράνη με σφοδρά αντίποινα, ύστερα από την εκτόξευση περίπου 180 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ. Αυτή η ενέργεια από το Ιράν έρχεται σε απάντηση για τη δολοφονία ανώτερων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ, καθώς και για τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα και στον Λίβανο.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι αν τα εδάφη ή ο εναέριος χώρος αραβικών κρατών χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του Ιράν, θα στοχοποιήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αυτών των κρατών και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Στις απευθυνόμενες χώρες περιλαμβάνονται η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η Τεχεράνη έχει επισημάνει την ανάγκη για περιφερειακή ενότητα απέναντι στο Ισραήλ και τη σημασία της διασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή.

Περισσότεροι από έναν ανώτερους ιρανικούς αξιωματούχους έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε χρήση των στρατιωτικών τους βάσεων από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ για επιθέσεις εναντίον του Ιράν θα απαιτούσε άμεση απάντηση. Τα αραβικά κράτη, από την άλλη πλευρά, έχουν καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν επιθυμούν τη χρήση των στρατιωτικών τους υποδομών για επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι της άμυνας αναγνωρίζουν ότι κάποιοι από τους περιφερειακούς εταίρους επιθυμούν να αποτρέψουν τις ισραηλινές επιθέσεις να διεξάγονται πάνω από τα εδάφη τους, ενώ οι Η.Π.Α. επιδιώκουν περιορισμένες αντίποινα από το Ισραήλ, στοχεύοντας στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Η μυστική διπλωματία εντείνεται καθώς οι Αραβες προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς οι ηγέτες ανησυχούν ότι η κλιμάκωση μπορεί να καλέσει την παρέμβαση των Η.Π.Α. Η κλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει αυξηθεί, με τις δύο πλευρές να απευθύνουν πιο σκληρές απειλές, αναφέροντας πολίτες και υποδομές.

Οι δημοσιογραφικές πηγές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς η ευρύτερη περιοχή παραμένει ευάλωτη σε ενδεχόμενους «λανθασμένους υπολογισμούς».

Πηγή: kathimerini.gr