Δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία μεταξύ Χάρις και Τραμπ ενόψει εκλογών
Μια νέα δημοσκόπηση της Wall Street Journal αναδεικνύει την αμφίρροπη κατάσταση που επικρατεί μόλις 25 ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, είναι ισόπαλοι σε επτά κρίσιμες πολιτείες, γνωστές ως «swing states».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Χάρις έχει ελαφρύ προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων στην Αριζόνα, την Τζόρτζια και το Μίσιγκαν. Αντίθετα, ο Τραμπ προηγείται με έξι μονάδες στη Νεβάδα και μία στην Πενσυλβάνια, ενώ οι δύο υποψήφιοι ισοβαθμούν στη Βόρεια Καρολίνα και στο Ουισκόνσιν.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από 28 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 600 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων από κάθε πολιτεία, και έχει περιθώριο σφάλματος +/- 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους περιλαμβάνουν την οικονομία, το μεταναστευτικό, τα δικαιώματα των γυναικών και τις δημοκρατικές αξίες της χώρας. Οι έρευνες σε αυτές τις πολιτείες είναι κρισιμότατες καθώς δεν αποτελούν προπύργια ούτε των Δημοκρατικών ούτε των Ρεπουμπλικάνων και θα κρίνουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι περισσότεροι ψηφοφόροι έδειξαν προτίμηση στον Τραμπ για τα θέματα της οικονομίας και του μεταναστευτικού, ενώ η Χάρις θεωρείται πιο ικανή σε ζητήματα όπως η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη.

«Αυτό είναι μια ισοπαλία», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Ντέιβιντ Λι, που συμμετείχε στην έρευνα μαζί με τον Δημοκρατικό Μάικλ Μπότσιαν. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι οι αμφίρροπες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα μπορούσαν να είναι πολύ ανταγωνιστικές.

Πηγή: kathimerini.gr