Δημοψήφισμα στη Μολδαβία με Σκηνικό Ξένης Παρέμβασης και Διαμάχες για την Ενταξιακή Πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μολδαβία για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε να περιλαμβάνει δέσμευση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οριακό, με το «Ναι» να συγκεντρώνει 50,31% και το «Όχι» 49,69%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταμετρηθεί. Παράλληλα, οι Μολδαβοί συμμετείχαν και στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θεωρήθηκαν κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.

Η πρόεδρος Μάγια Σάντου ανέφερε ότι το αποτέλεσμα οφείλεται σε ξένη παρέμβαση και εκφοβισμό, ιδιαίτερα από τη Ρωσία και τους «πληρεξουσίους» της. Υποστήριξε ότι υπάρχουν «σαφείς αποδείξεις» για προσπάθειες εξαγοράς ψήφων από εγκληματικές ομάδες που συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις που είναι εχθρικές προς τα εθνικά συμφέροντα της Μολδαβίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ζήτησε από τη Σάντου αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της, χαρακτηρίζοντας την αύξηση του ποσοστού των ψήφων υπέρ της ως «ανωμαλία που είναι δύσκολο να εξηγηθεί». Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι παρενέβη στις εκλογές, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση της Σάντου εκφράζει «ρωσοφοβία».

Η απόφαση του εκλογικού σώματος θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Μολδαβίας στην Ε.Ε., η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασίες ενταξιακών συνομιλιών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα, η πλειοψηφία των πολιτών στην Μολδαβία υποστήριζε τη στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε., εναντίον της επιρροής της Ρωσίας.

Το μέλλον της Μολδαβίας είναι ιδιαίτερα αβέβαιο, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η χώρα, η οποία έχει στόχο να ενταχθεί στην Ε.Ε. έως το 2030, αντιμετωπίζει προκλήσεις καθώς διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Πηγή: kathimerini.gr