Δίκες κατά του TikTok για τον εθισμό και την ψυχική υγεία των νέων στις ΗΠΑ
Δεκατρείς πολιτείες στις ΗΠΑ, μαζί με την Ουάσιγκτον, έχουν καταθέσει αγωγές κατά του TikTok, κατηγορώντας την πλατφόρμα για βλάβη στην ψυχική υγεία των νέων. Οι εν λόγω αγωγές υποβλήθηκαν την Τρίτη σε διάφορα πολιτειακά δικαστήρια, όπως εκείνα της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια. Αυτές οι νομικές ενέργειες εντείνουν τη διαμάχη της κινεζικής εταιρείας Byte Dance, μητρικής του TikTok, με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Οι πολιτείες κατηγορούν το TikTok ότι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προκαλεί εθισμό στα παιδιά, χωρίς να παρέχει προστασία γι’ αυτά. Ειδικότερα, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα στοχεύει σκόπιμα στη νεολαία, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει πλήρως μηχανισμούς για να θέσουν όρια στη χρήση εθιστικού περιεχομένου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια, Ρομπ Μπόντα, δήλωσε: «Το TikTok καλλιεργεί τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσει τα εταιρικά κέρδη». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, προσθέτοντας ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας εξαιτίας τέτοιων εθιστικών πλατφορμών.

Αναφέροντας επί της ουσίας τον κίνδυνο που εγκυμονεί η χρήση της πλατφόρμας, ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, Μπράιαν Σβαλμπ, δήλωσε ότι «η πλατφόρμα του TikTok είναι επικίνδυνη βάσει του σχεδιασμού της». Η ίδια αγωγή αναφέρει επίσης ότι η εφαρμογή διευκολύνει τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων χρηστών.

Από την πλευρά του, το TikTok αντέτεινε ότι οι ισχυρισμοί αυτές είναι «ανακριβείς και παραπλανητικοί», εκφράζοντας απογοήτευση για την απόφαση των πολιτειών να υποβάλουν μήνυση, αντί να συνεργαστούν για την εύρεση λύσεων στα προβλήματα του κλάδου. Η εταιρεία σημείωσε ότι προσφέρει χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως προεπιλεγμένα όρια χρόνου προβολής και προεπιλογές απορρήτου για χρήστες κάτω των 16 ετών.

Η τρέχουσα κατάσταση έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης μήνυσης του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά του TikTok τον περασμένο Αύγουστο, για παραβίαση των ιδιωτικών δεδομένων των παιδιών χρήστών της εφαρμογής.

Πηγή: kathimerini.gr