Διεθνείς Αντιδράσεις για την Κλιμάκωση της Βίας στη Μέση Ανατολή
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις διεθνώς, καθώς οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν πολλαπλασιάσει τους κινδύνους για μια ευρύτερη έκρηξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο ΟΗΕ, διεθνείς οργανώσεις και κυβερνήσεις διεθνώς εκφράζουν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 270 ανθρώπων και εκατοντάδες τραυματισμούς μέσα σε λίγες ώρες.

Η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (Unifil) δημοσίευσε ανακοίνωση εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια των αμάχων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, τόσο στον Λίβανο όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προέβησαν σε εκκλήσεις για μια «διατηρήσιμη, άμεση εκεχειρία» ώστε να σωθούν ζωές και να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι.

Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαρις, εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια των αμάχων και του προσωπικού του ΟΗΕ στις πληγείσες περιοχές, σημειώνοντας την επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης. Παράλληλα, η Ραβίνα Σαμσαντάνι από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τόνισε πως οι πρόσφατες επιθέσεις και οι πυραυλικές επιθέσεις δείχνουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση και ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους ομολόγους του για την αποκλιμάκωση. Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την αποστολή ακόμα περισσότερων στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσία και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησαν για τις επικίνδυνες συνέπειες των επιχειρήσεων του Ισραήλ, ενώ η Χαμάς χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές «έγκλημα πολέμου» και εξέφρασε τη στήριξή της στη Χεζμπολάχ. Η διεθνής ΜΚΟ «Crisis Group» προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν τη Χεζμπολάχ σε μαζικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, αν και μέχρι στιγμής η οργάνωση φαίνεται να έχει προτιμήσει να αποφύγει τις υπερβολές.

Πηγή: kathimerini.gr