Διαψεύδει η Ουγγαρία την κατασκευή βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο

Η ουγγρική κυβέρνηση εξέφρασε ότι οι βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο την Τρίτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, και τον τραυματισμό πάνω από 2.800, δεν κατασκευάστηκαν στην Ουγγαρία.

Η εταιρεία BAC, που φέρεται ως υπεύθυνη για την κατασκευή των βομβητών, χαρακτηρίζεται από τη Βουδαπέστη ως «εμπορικός μεσάζων» και δεν έχει κατασκευαστική μονάδα στην Ουγγαρία.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς, αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, υποστηρίζοντας ότι «οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος» και διαβεβαίωσε ότι «αυτή η υπόθεση δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε πολλαπλούς παγιδευμένους βομβητές, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν μέσω GPS, γεγονός που απειλεί την περιοχή με νέα κλιμάκωση συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Οι συγκεκριμένες μικρές συσκευές φέρουν την επωνυμία της ταϊβανέζικης Gold Apollo, η οποία υποστηρίζει ότι οι βομβητές δεν κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν, αλλά από εταιρεία στην Ευρώπη, συγκεκριμένα από την BAC με έδρα τη Βουδαπέστη.

Πηγή: kathimerini.gr