Διαδικασία Σχηματισμού Δικαστικής Υπόθεσης Εναντίον Ισραηλινών Πολιτών για Κατασκοπεία Υπέρ του Ιράν
Οι εισαγγελικές αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν τη σύλληψη επτά ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν. Οι ύποπτοι, όλοι τους Ισραηλινοί πολίτες, φέρεται ότι συγκέντρωναν πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν αναλάβει πολλές δράσεις για λογαριασμό των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, πέντε είναι ενήλικοι, συμπεριλαμβανομένου ενός λιποτάκτη του στρατού, και δύο ανήλικοι, όλοι Εβραίοι κάτοικοι της Χάιφα και των γύρω περιοχών. Οι ενηλικιωμένοι συλληφθέντες φέρουν τα ονόματα Αζίς Νισάνοφ, Αλεξάντερ Σαντίκοφ, Βιατσεσλάβ Γκουστσίν, Γεβγκένι Γκόφε και Γιγκάλ Νισάν.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν περιλαμβάνουν τη φωτογράφηση στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το αρχηγείο άμυνας «Κίρια» στο Τελ Αβίβ και οι αεροπορικές βάσεις «Νεβατίμ» και «Ραμάτ Νταβίντ». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η βάση «Νεβατίμ» είχε στοχοποιηθεί από το Ιράν κατά τις επιθέσεις τους προηγούμενους μήνες, ενώ η βάση «Ραμάτ Νταβίντ» είχε πληγεί από τη Χεζμπολάχ.

Η αστυνομία και οι ανακριτές της μυστικής υπηρεσίας του στρατού Σιν Μπετ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ύποπτοι εκτέλεσαν ποικιλία καθηκόντων για λογαριασμό των ιρανικών υπηρεσιών και ήταν σε επαφή με Ιρανούς πράκτορες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων τους ήταν η απόκτηση χαρτών στρατηγικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της βάσης Γκολάνι, η οποία δέχθηκε επίθεση πρόσφατα.

Οι ύποπτοι φέρεται ότι έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τις δραστηριότητές τους, μερικά από τα οποία ήταν σε κρυπτονομίσματα. Ορισμένοι από αυτούς κατηγορούνται ότι κατασκόπευαν για λογαριασμό του Ιράν για δύο χρόνια, ενώ όλοι τους φαίνεται ότι δρούσαν υπέρ της Τεχεράνης από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να διωχθούν για εγκλήματα κατά της ασφάλειας της χώρας και θα παραμείνουν προφυλακισμένοι έως την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας. Πηγή: kathimerini.gr