Χολέρα και εμφύλιος πόλεμος πλήττουν το Σουδάν με δραματικές συνέπειες για τον πληθυσμό
Περίπου 14.000 κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μήνα στο Σουδάν, με περισσότερους από 430 θανάτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Υγείας, Χαιθάμ Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση ως επιδημία, η οποία επιδεινώθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες.

Ο εμφύλιος πόλεμος, που ξεκίνησε το 2023, έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 150.000 ανθρώπων και έχει δημιουργήσει σοβαρές προκλήσεις για την παροχή της απαραίτητης θεραπείας στις πληγείσες περιοχές. Οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της χολέρας εν μέσω ενός περιβάλλοντος βίας και αναταραχής, ωστόσο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν συχνά παρεμβολές από τις δύο αντίπαλες πλευρές.

Η σύγκρουση στη χώρα έχει περιγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, με πάνω από εννέα εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού, καθώς οι κάτοικοι δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν τη γη τους.

Πηγή: kathimerini.gr