Αποτροπή Σχεδίου Επίθεσης Εναντίον της Ισραηλιτικής Πρεσβείας στο Βερολίνο
Οι γερμανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 28χρονου Λίβυου, ο οποίος φέρει υποψίες για σχέδιο επίθεσης εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στο Βερολίνο. Ο ύποπτος, γνωστός ως Ομάρ Α., πιστεύεται ότι έχει διασυνδέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση που διεξήχθη στην οικία του στο Μπερνάου, μια γειτονική κοινότητα του Βερολίνου, με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο Ομάρ Α. κατηγορείται για τη σχεδίαση μιας “επίθεσης με ισχυρό μιντιακό αντίκτυπο με πυροβόλα όπλα” κατά της ισραηλινής πρεσβείας. Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φάζερ, ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ενήργησαν εγκαίρως για να αποτρέψουν την πιθανή επίθεση, σχολιάζοντας την αυξημένη απειλή της ισλαμιστικής, αντισημιτικής και αντι-ισραηλινής βίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η κινητοποίηση των αρχών προήλθε από πληροφορίες ξένων υπηρεσιών πληροφοριών. Ο ύποπτος θεωρείται ότι ήταν “υποστηρικτής της ιδεολογίας του Ισλαμικού Κράτους” και είχε επικοινωνίες μέσω υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων με μέλος της εν λόγω οργάνωσης για την εκπόνηση της επίθεσης.

Παράλληλα, οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες και σε δεύτερο διαμέρισμα στο κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το οποίο ανήκει σε θείο του υπόπτου, στο οποίο φέρεται να ήθελε να καταφύγει ενδεχομένως μετά την επίθεση. Ο Ομάρ Α. παρουσίαστηκε σήμερα ενώπιον δικαστή στην Καρλσρούη.

Κατά τα δημοσιεύματα, ο ύποπτος είχε αφιχθεί στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2022 και είχε υποβάλει αίτημα ασύλου, το οποίο όμως απορρίφθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. Ο πρέσβης του Ισραήλ στο Βερολίνο, Ρον Πρόσορ, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις γερμανικές αρχές για την εγγύηση της ασφάλειας της πρεσβείας.

Πηγή: kathimerini.gr