Αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν με θανατηφόρα και ακριβή στρατηγική
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι η αντίδραση της χώρας του στην πυραυλική επίθεση του Ιράν θα είναι «θανατηφόρα, ακριβής και γεμάτη εκπλήξεις». Σημείωσε ότι η πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν, που έλαβε χώρα την 1η Οκτωβρίου, ήταν αποτυχία και προειδοποίησε πως «όποιος μας επιτεθεί, θα πληγωθεί και θα πληρώσει ένα τίμημα». Υπογράμμισε ότι η Ιερουσαλήμ έχει σχέδια για να αποκτήσει το στοιχείο της έκπληξης, προκειμένου οι αντίπαλοί της να μην καταλάβουν τι συμβαίνει.

Η ιρανική επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο «αντιποίνων» για τις στρατιωτικές δράσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, αλλά δεν προκάλεσε θύματα στο Ισραήλ, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από την Ουάσιγκτον αναποτελεσματικό. Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το Ιράν θα πληρώσει για την επίθεση, ενώ οι ιρανικές αρχές απάντησαν ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα υπάρξουν και ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

Υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία 50 λεπτών μεταξύ του Αμερικανού προ president Τζο Μπάιντεν και του Νετανιάχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί να υπάρξουν επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι θα εξετάσει εναλλακτικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων χτυπήματος σε ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ ο Νετανιάχου επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη στρατιωτικής ανταπόκρισης.

Το Ισραήλ, παρά τις εκκλήσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους, υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις έως ότου οι πολίτες του αισθανθούν ασφάλεια.

Πηγή: kathimerini.gr