Ανδρική Γρίπη και Διαφορές στο Ανοσοποιητικό Σύστημα Αρσενικών και Θηλυκών
Το χιουμοριστικό λεξικό Urban Dictionary περιγράφει την «ανδρική γρίπη» ως μια κατάσταση που είναι «πιο επώδυνη από τον τοκετό». Αν και δεν πρόκειται για αναγνωρισμένη ασθένεια, η έννοια αυτής της «ασθένειας» έχει σατιριστεί εκτενώς στο Διαδίκτυο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνδρες γίνονται αβοήθητοι όταν υποφέρουν από ένα απλό κρυολόγημα ή συνάχι.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τωρινή αντίληψη έχει βάση, καθώς υπάρχουν σημαντικές ανοσολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά την αντιμετώπιση λοιμώξεων. Ο δρ Μάθιου Μέμολι, επικεφαλής ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, αναφέρει ότι γενικά οι άνδρες είναι λιγότερο προσεκτικοί στην πρόληψη ασθενειών και συχνά αποφεύγουν την ιατρική φροντίδα.

Στην πραγματικότητα, οι άνδρες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρές λοιμώξεις. Αυτή η παρατήρηση ήταν σαφώς ορατή κατά την πανδημία COVID-19, όταν οι άνδρες παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θνητότητας. Παρόμοια στοιχεία παρατηρήθηκαν και κατά τη διάρκεια της γρίπης του 1918.

Η καθηγήτρια οικολογίας, εξέλιξης και συμπεριφοράς Μαρλίν Ζουκ, επισημαίνει ότι οι cβιολογικές διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα των δύο φύλων είναι επίσης καθοριστικές. Οι γυναίκες τείνουν να αναπτύσσουν ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις. Όταν οι ερευνητές μελέτησαν την αντίδραση ανδρών και γυναικών σε παρόμοια λοίμωξη, οι γυναίκες ανέφεραν πιο σοβαρά συμπτώματα, γεγονός που αποκαλύπτει έναν ισχυρότερο «πόλεμο» του οργανισμού τους κατά της λοίμωξης.

Η Σάμπρα Κλάιν, καθηγήτρια μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας, αναφέρει ότι οι γυναίκες απελευθερώνουν περισσότερες κυτοκίνες και αντισώματα όταν εντοπίζουν εισβολείς, γεγονός που ενισχύει την προστασία τους. Αυτή η ισχυρότερη αντίδραση μπορεί, ωστόσο, να έχει και αρνητικές πλευρές, καθώς μια υπερδραστήρια ανοσολογική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια και βαρύτερα συμπτώματα.

Γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στις διαφορές αυτές. Οι γυναίκες έχουν περισσότερα χρωμοσώματα Χ, τα οποία περιέχουν γονίδια σχετιζόμενα με την ανοσία. Οι ορμόνες του φύλου παίζουν σημαντικό ρόλο: ενώ η τεστοστερόνη μπορεί να καταστέλλει ορισμένες λειτουργίες του ανοσοποιητικού, τα οιστρογόνα φαίνεται να τις ενισχύουν.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως του φύλου, η ασθένεια είναι δύσκολη για όλους. Εάν κάποιος στο περιβάλλον σας διαμαρτύρεται για τα συμπτώματα του, είναι σημαντικό να μην τα υποτιμήσετε. Αντίθετα, θα ήταν καλό να τον ενθαρρύνετε να συμβουλευτεί έναν γιατρό.

Πηγή: kathimerini.gr