Ανάκαμψη της ηλεκτροδότησης στην Αβάνα μετά το μπλακ άουτ αλλά οι προκλήσεις συνεχίζονται
Σχεδόν τέσσερις ημέρες μετά το γενικό μπλακ άουτ που έπληξε την Κούβα, η εταιρεία ενέργειας της Αβάνας ενημέρωσε ότι σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν επιστρέψει στην ηλεκτροδότηση. Το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας υπέστη διακοπή την περασμένη Παρασκευή λόγω προβλήματος σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Μόνο νοσοκομεία και ορισμένες βασικές βιομηχανίες διατηρούσαν πρόσβαση στο ρεύμα κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης.

Η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ενημερωτική πύλη Cubadebate ανέφερε ότι “172 κυκλώματα είναι σε λειτουργία, αντιπροσωπεύοντας ισχύ 317 μεγαβάτ” και σημείωσε ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί για “σχεδόν 50% των πελατών”. Ωστόσο, οι κάτοικοι του νησιού ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φάρμακα, εξαιτίας του εμπάργκο που υφίστανται.

Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τη μειωμένη ικανότητα της Κούβας να προμηθεύεται καύσιμα και ανταλλακτικά, κυρίως λόγω του αμερικανικού εμπάργκο που έχει ενταθεί κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ. Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου της Κούβας και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι παρωχημένοι, καθώς έχουν κατασκευαστεί πριν από πολλές δεκαετίες και η συντήρησή τους είναι ελάχιστη.

Φέτος, η Βενεζουέλα μείωσε κατά το ήμισυ τις αποστολές καυσίμων προς την Κούβα, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές. Ρωσία και Μεξικό έχουν επίσης περιορίσει τις εξαγωγές τους, οδηγώντας την Κούβα να αναζητήσει καύσιμα σε πιο ακριβές αγορές. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Κούβας παραδέχεται τις δικές της ελλείψεις, καθώς η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα στην οικονομία έχουν αφήσει τους πόρους για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου περιορισμένους.

Πηγή: kathimerini.gr