Αμερικανικοί και Βρετανικοί στρατιώτες αναπτύσσονται στην Κύπρο λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κύπρο, καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για πιθανά σενάρια λόγω της πολεμικής κλιμάκωσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ο στρατός φαίνεται να προετοιμάζεται για μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο σε περίπτωση που ξεσπάσει πλήρης πόλεμος, σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN.

Ο υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ανακοίνωσε ότι θα αποσταλεί «ένας μικρός αριθμός αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού» στην περιοχή, χωρίς όμως να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που θα σταλούν στην Κύπρο.

Προχθές, η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης τη μεταφορά επιπλέον στρατευμάτων στο νησί, με σκοπό την πιθανή εκκένωση από τον Λίβανο. Συγκεκριμένα, 700 στρατιώτες θα μεταβούν στην Κύπρο, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στην περιοχή, όπου ήδη δραστηριοποιούνται δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η Κύπρος έχει αποδείξει στο παρελθόν τον κρίσιμο ρόλο της στην εκκένωση ξένων υπηκόων από τον Λίβανο κατά την διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006, εξασφαλίζοντας την ασφαλή αναχώρηση και φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιάννης Αντωνίου, ενημέρωσε το Reuters τον τελευταίο μήνα ότι η Κύπρος είναι και πάλι σε ετοιμότητα για να προσφέρει βοήθεια αν κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: kathimerini.gr