Η αλήθεια ωστόσο για την οικονομία είναι αρκετά περίπλοκη. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, σε ανάλυση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αναφέρουν κυρίως αρνητικά σχόλια για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αν και το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση έχει μειωθεί σε σχέση με το 2022, οι στάσεις τους είναι παρόμοιες με εκείνες κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι Αμερικανοί αυτή τη στιγμή διακατέχονται από μία γενική απογοήτευση σχετικά με την οικονομία.
Επιπρόσθετα, αν και οι Αμερικανοί θεωρούν ότι τώρα είναι μια κακή στιγμή για να πραγματοποιήσουν μεγάλες αγορές, οι ίδιοι συνεχίζουν να καταναλώνουν. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι δαπάνες για οικιακά αγαθά παρέμειναν σταθερές και δεν μειώθηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι Αμερικανοί ενδέχεται να παραπονούνται για την οικονομία, αλλά κάνοντας αγορές συνεχίζουν να δείχνουν μία αντίφαση.
Σχετικά με την ανεργία, το εθνικό ποσοστό αγγίζει το 4,1%, σημειώνοντας μείωση από το 2010. Παρά την πτώση αυτή, οι Αμερικανοί συχνά θεωρούν ότι οι θέσεις εργασίας τους οφείλονται στις δικές τους ικανότητες και όχι σε κυβερνητικές πολιτικές, όπως γίνονται αναφορές από τους FT.
Επιπλέον, για τον πληθωρισμό, οι Αμερικανοί ενδέχεται να δυσφορούν, αν και οι επίσημες στατιστικές δείχνουν έναν ρυθμό αύξησης τιμών κοντά στον ιστορικά φυσιολογικό. Οι εργοδοτικές αποζημιώσεις έχουν αυξηθεί παράλληλα, διατηρώντας την αγοραστική δύναμη. Ωστόσο, το φαινόμενο του πληθωρισμού καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό ως “λάθος της κυβέρνησης”, ανεξαρτήτως άλλων παραμέτρων.
Πηγή: kathimerini.gr