Αίτημα Νετανιάχου για Απομάκρυνση των Κυανόκρανων από τον Λίβανο
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τον ΟΗΕ να αποσύρει τις δυνάμεις της ειρηνευτικής αποστολής UNIFIL από τις περιοχές όπου διεξάγονται συγκρούσεις στο Λίβανο. Σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι η παρουσία των κυανόκρανων στην περιοχή τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ, ενώ το στρατός έχει ζητήσει επανειλημμένα την απομάκρυνσή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρείται ανεπιθύμητο πρόσωπο λόγω της μη καταδίκης της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, την οποία χαρακτηρίζει ως αντισημιτική. Σύμφωνα με τον Κατς, η στάση του Γκουτέρες εναντίον του Ισραήλ τον καθιστά persona non grata.

Η επίθεση του Ιράν, που συνέβη στις 1 Οκτωβρίου, περιλάμβανε την εκτόξευση περισσότερων από 180 βαλλιστικών πυραύλων. Αυτή η ενέργεια έχει αυξήσει την ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατάφερε να αναχαιτίσει αρκετούς από τους πυραύλους, αλλά ορισμένοι κατάφεραν να περάσουν τα επίπεδα προστασίας. Ο Κατς είχε επισημάνει νωρίτερα ότι απαγόρευσε την είσοδο του Γκουτέρες στο Ισραήλ λόγω της μη σαφούς καταδίκης αυτής της επίθεσης.

Πηγή: kathimerini.gr