Αύξηση των εσόδων της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2024
Η Ρωσία αναμένεται να δει αύξηση 49% στα έσοδά της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τα 8,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (89,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές και τη σχετική εξασθένηση του ρουβλιού, σύμφωνα με υπολογισμούς που παρουσίασε το Reuters. Τα έσοδα από αυτά τα δύο βασικά προϊόντα αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο έως το ήμισυ των συνολικών εσόδων τα τελευταία 10 χρόνια.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Σεπτέμβριο θα αγγίξουν τα 779 δισεκατομμύρια ρούβλια, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2023, ενώ παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο του 2024. Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο αναμένονται από το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας στις 3 Οκτωβρίου.

Η μέση τιμή του ρωσικού πετρελαίου Ural αυξήθηκε σε 69,88 δολάρια το βαρέλι τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, από τα 56,61 δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Για το 2024, η ρωσική κυβέρνηση υπολογίζει τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα 10,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια, παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με το 2023. Ωστόσο, αυτός ο στόχος έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σχέση με προηγούμενα σχέδια που προέβλεπαν 11,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει ενισχύσει σημαντικά τις δαπάνες της για άμυνα και ασφάλεια μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με συνέπεια να οδηγηθεί σε δύο διαδοχικά ετήσια ελλείμματα που ξεπέρασαν τα 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή περίπου το 2% του ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr