Αύξηση της Στρατιωτικής Συνεργασίας Βόρειας Κορέας και Ρωσίας στην Ουκρανία
Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Οστιν, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στρατεύματα στη Ρωσία, προκειμένου να συμμετάσχουν στις μάχες κατά της Ουκρανίας. Αυτή η εξέλιξη συνιστά μια σημαντική κλιμάκωση στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας να πετύχει νίκη στον πόλεμο. Ο Οστιν ανέφερε ότι η παρουσία των βορειοκορεατών στρατιωτών είναι «πολύ σοβαρή» και θα έχει συνέπειες σε Ευρώπη και Ασία.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν στείλει οι Βόρειοι Κορεάτες ή για το πότε αναμένεται να αφιχθούν άλλοι. «Τι ακριβώς κάνουν;» ανέφερε ο Οστιν σε δημοσιογράφους σε στρατιωτική βάση στην Ιταλία, αφήνοντας τη δυνατότητα για περαιτέρω εξελίξεις. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι θα δημοσιοποιήσουν πληροφορίες και δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν πολεμικά πλοία να αποπλέουν από τη Βόρεια Κορέα και να κατευθύνονται προς εκπαίδευση στη ρωσική πλευρά.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, διατυπώνονται αναφορές που υποδεικνύουν ότι πάνω από 12.000 Βορειοκορεάτες εκπαιδεύονται για να πολεμήσουν μαζί με τους Ρώσους. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 2.500 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα έχουν ήδη σταλεί στη Ρωσία. Παρόλα αυτά, δεν καθορίστηκε πόσοι άλλοι μπορεί να φτάσουν, ούτε εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις από την παρουσία τους σε περιοχές όπου δεν έχουν καταγράψει ποτέ άλλη στρατιωτική δραστηριότητα.

Κανένα στράτευμα δεν έχει εισέλθει στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες. Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει άμεσα την κατάσταση, αν και είχε προηγουμένως διαψεύσει παρόμοιες αναφορές. Πηγή: kathimerini.gr