Αύξηση Σφαλμάτων στις Δαπάνες του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
Αύξηση του εκτιμώμενου επιπέδου σφάλματος στις δαπάνες του προϋπολογισμού της Ε.Ε σημειώνει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), που δημοσιεύεται σήμερα. Το εκτιμώμενο επίπεδο σφάλματος ανέρχεται σε 5,6 % (από 4,2 % το 2022 και 3,0 % το 2021) και αφορά στις δαπάνες ύψους 191,2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Αν και το ΕΕΣ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι λογαριασμοί της Ε.Ε. για το οικονομικό έτος 2023 απεικονίζουν εύλογα την οικονομική κατάσταση της, εκφράζει ανησυχίες για την αύξηση του επιπέδου σφάλματος.

Τα ταμεία Συνοχής, που αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ε.Ε, σημείωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό εσφαλμένων δαπανών, με τα σφάλματα να αυξάνονται κατά 45% σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης, το ΕΕΣ εντόπισε πληρωμές που δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις και αδυναμίες στα συστήματα ελέγχου των κρατών μελών.

Η έκθεση υποδεικνύει ότι σχεδόν 11 δισ. ευρώ από τα 191,2 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν εσφαλμένα, κυρίως λόγω λογιστικών σφαλμάτων. Παράλληλα, οι ελεγκτές αναγνώρισαν 20 περιπτώσεις εικαζόμενης απάτης, τις οποίες διαβίβασαν στις αρμόδιες αρχές.

Ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Τόνο Μέρφι, τόνισε ότι τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης επισημαίνουν σημαντικές προκλήσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ισχυρά συστήματα εποπτείας και λογοδοσίας, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να διασφαλιστούν οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε 16 από τις 452 περιπτώσεις πληρωμών που αφορούσαν τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), οι πληρωμές χορηγήθηκαν παρόλο που οι απαιτούμενες προϋποθέσεις δεν πληρούνταν, γεγονός που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για τα κράτη μέλη που είναι καθαροί αποδέκτες κονδυλίων.

Η Κομισιόν προγραμματίζει αναθεώρηση του προϋπολογισμού, η οποία θα συνδέει όλες τις πληρωμές με μεταρρυθμίσεις και προσυμφωνημένες επενδύσεις, κάτι που προκαλεί ανησυχία στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

Στο μεταξύ, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η Κομισιόν καλείται να ζητήσει από τις χώρες που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία, να αυξήσουν τις εισφορές τους για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό που ξεκινά το 2028. Οι χρηματοδοτικές συνδρομές που παρέχονται από την Ε.Ε. στην Ουκρανία ανέρχονται φέτος σε 33,7 δισ. ευρώ, γεγονός που αναδεικνύει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που απειλούν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, αναμένεται ότι έως το τέλος του 2025, ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να χάσει σχεδόν το 13 % της αγοραστικής του δύναμης, ενώ το συνολικό άνοιγμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 298,0 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr