Αυξανόμενη Απειλή Τρομοκρατίας από το Ισλαμικό Κράτος στη Βρετανία προειδοποιεί ο Επικεφαλής της MI5
Ο επικεφαλής της MI5, Κεν Μακάλουμ, δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει αναθερμάνει τις προσπάθειές του να εξαπολύσει τρομοκρατία στη Βρετανία, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να συμβάλλει στην ανησυχία αυτή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης για τις απειλές στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2022, ανέφερε ότι η απειλή από τον ISIS, καθώς και από την Αλ Κάιντα, έχει αυξηθεί. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη θανατηφόρα επίθεση στο συναυλιακό χώρο του Μαρτίου στη Μόσχα, που πραγματοποιήθηκε από το παρακλάδι του ISIS-K, τονίζοντας την ικανότητά του.

Ο Μακάλουμ τόνισε ότι, παρόλο που το σημερινό Ισλαμικό Κράτος δεν είναι τόσο ισχυρό όσο πριν από δέκα χρόνια, συνεχίζει τις προσπάθειές του για να εξαπλώσει τη βία. Ανέφερε ότι το 2023, περισσότερο από το ένα τρίτο των υψηλής προτεραιότητας ερευνών της MI5 συνδέονται με οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό.

Επιπλέον, προειδοποίησε για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν στο βρετανικό έδαφος, σημειώνοντας ότι οι εξετάσεις της MI5 για εχθρικές δυνάμεις όπως αυτές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% σε ένα χρόνο. Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών GRU, όπως είπε, επιδιώκει να δημιουργήσει χάος στην Ευρώπη, ενώ περισσότερους από 750 Ρώσους διπλωμάτες έχουν εκδιωχθεί από την Ευρώπη από την αρχή της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Μιλώντας για τις απειλές από το Ιράν, ο Μακάλουμ περιέγραψε τη δραστηριότητά του ως αυξανόμενη, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει αποκριθεί σε 20 πιθανές θανατηφόρες συνωμοσίες που υποστηρίζονται από το Ιράν από το 2022. Επιπλέον, προειδοποίησε τους υποψήφιους εγκληματίες ότι οποιαδήποτε συνεργασία με ξένες δυνάμεις για τρομοκρατικές πράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια απόφαση που θα μετανιώσουν.

Η αύξηση των συνωμοσιών τρομοκρατίας, καθώς και η παρουσία νέων ομάδων τρομοκρατίας, έχουν αναγκάσει τη MI5 να σταματήσει 43 επιθέσεις που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο από το Μάρτιο του 2017. Ο Μακάλουμ αποκάλυψε ότι η υπηρεσία ασφαλείας είναι υπό πίεση και πρέπει να αποφασίσει ποιες υποθέσεις θα προτεραιοποιήσει.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ήταν πιο συγκρατημένος, τονίζοντας τη σημασία της οικονομικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας για την ανάπτυξη της χώρας. Ο Μακάλουμ δήλωσε ότι οι επιλογές σχετικά με την Κίνα είναι περίπλοκες και ανήκουν στους υπουργούς.

Η MI5 αντιμετωπίζει τώρα μεγαλύτερες προκλήσεις από πρακτικές που αντλούν από οργανωμένο έγκλημα και ιδιωτικές μυστικές υπηρεσίες για να προχωρήσουν διεθνείς επιθέσεις. Ανέφερε ότι η δουλειά στο πεδίο της αντιτρομοκρατίας είναι σε οριακά επίπεδα, με τον συνολικό όγκο υποθέσεων να παραμένει σταθερός παρά την πτώση της δραστηριότητας του ISIS, εν μέσω αύξησης της ακροδεξιάς τρομοκρατίας και των εγκλημάτων που σχετίζονται με ανηλίκους.

Πηγή: kathimerini.gr