Τα Μυστικά της Μετεωρολογίας: Προκλήσεις και Εξελίξεις στην Πρόγνωση του Καιρού στην Ελλάδα
Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι έχουμε κατανοήσει τα περισσότερα μυστικά του καιρού και είμαστε σε θέση να κάνουμε αξιόπιστες προβλέψεις, η πραγματικότητα είναι ότι η έλευση ξαφνικών καταιγίδων μας θυμίζει ότι η γνώση μας είναι ακόμη περιορισμένη. Παραδείγματα σε περιοχές όπως η Καλαμπάκα και τα Χανιά δείχνουν ότι οι ξαφνικές βροχοπτώσεις μπορεί να συμβούν χωρίς προειδοποίηση. Αντίθετα, οι προβλέψεις που έδειχναν βροχές στο Πήλιο και τις Σποράδες δεν επιβεβαιώθηκαν, υπογραμμίζοντας τις αδυναμίες της πρόγνωσης.

Η αστάθεια της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια φαινομένων τύπου “ψυχρής λίμνης” καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη, ειδικά σε χώρες με περίπλοκο ανάγλυφο όπως η Ελλάδα. Ο Σταύρος Ντάφης, μετεωρολόγος και συνεργάτης του meteo.gr και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξηγεί ότι, λόγω των περιορισμένων μετρήσεων στη χώρα, βασιζόμαστε σε δορυφορικές πληροφορίες που, παρότι είναι χρήσιμες, δεν μπορούν πάντα να παρέχουν όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Για την ενίσχυση των δεδομένων που τροφοδοτούν τα προγνωστικά μοντέλα, η χρήση ραντάρ είναι κρίσιμη. Τα ραντάρ μπορούν να ανιχνεύουν εμφανιζόμενες καταιγίδες και να προειδοποιούν για την έλευσή τους αρκετές ώρες νωρίτερα, ωστόσο στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο δύο από τα επτά που είχαν αγοραστεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο ίδιος αναφέρει και τις ελλείψεις σε ραδιοβολίσεις, που είναι απαραίτητες για την καταγραφή παραμέτρων της ατμόσφαιρας.

Η πύκνωση των μετεωρολογικών σταθμών είναι επίσης αναγκαία, καθώς θα παρέχει πιο αξιόπιστες δεδομένες πληροφορίες. Χρειαζόμαστε πλωτούς σταθμούς στο πέλαγος, που θα βελτίωναν τις προβλέψεις, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους επιστημονικούς φορείς για να δημιουργηθεί ένα ελληνικό μοντέλο πρόγνωσης, προσαρμοσμένο στις ειδικές ανάγκες της χώρας.

Η κατανόηση των φυσικών διεργασιών που διέπουν τα καιρικά φαινόμενα είναι επίσης σε εξέλιξη, με ερευνητικά προγράμματα όπως το πείραμα Calishto στον Χελμό να συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία. Η απορία σχετικά με τη χρονική και τοπική εκδήλωση της βροχής παραμένει, καθώς οι αβεβαιότητες στις προβλέψεις είναι ακόμα υψηλές.

Πηγή: kathimerini.gr