Σκάνδαλο νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών από πρώην αντιδήμαρχο στη Θεσσαλονίκη
Πρώην αντιδήμαρχος από δήμο της Θεσσαλονίκης επιχείρησε να νομιμοποιήσει αυθαίρετες κατασκευές σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς να έχει την απαραίτητη αρμοδιότητα και χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον έλεγχο που πραγματοποίησε επιθεωρητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) κατόπιν καταγγελίας, ο εν λόγω αντιδήμαρχος εξέδωσε το 2023 έγγραφο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν σε εκκρεμότητα για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών του καταστήματος.

Με το επίμαχο έγγραφο, ο τότε αντιδήμαρχος, ο οποίος νυν είναι δημοτικός σύμβουλος, έδωσε μονομερώς τη συναίνεση του Δήμου για την υπαγωγή των αυθαίρετων κατασκευών σε ευεργετικές ρυθμίσεις, καθιστώντας εφικτή τη συνέχιση λειτουργίας του καταστήματος, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό δημοτικό πάρκο. Ωστόσο, η ΕΑΔ επισημαίνει ότι ο πρώ former αντιδήμαρχος ενήργησε παράνομα, καθώς δεν είχε αρμοδιότητα σε πολεοδομικά θέματα, τα οποία ανήκουν στις υπηρεσίες δόμησης. Επιπλέον, για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης θα έπρεπε να είχε υπάρξει σχετική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο.

Η έκθεση του ελέγχου διαβιβάστηκε στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να διεξαχθεί πειθαρχικός έλεγχος εις βάρος του πρώην αντιδημάρχου, καθώς και στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για ποινική αξιολόγηση των διαπιστώσεων. Πηγή: kathimerini.gr