«Ο οπλίτης θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει δεξιότητες χρήσιμες τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και για τον ίδιο», είπε χαρακτηριστικά. Αυτή η μετάβαση από την παραδοσιακή αντίληψη περί θητείας σε μία θητεία με ουσία και επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες ασφαλείας της χώρας είναι απαραίτητη, όπως τόνισε. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι από τη θητεία δεν θα πρέπει να λείπουν οι σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από τον εξοπλισμό, καθώς και η ποικιλία που θα προστεθεί στις στολές και τα μέσα προστασίας που θα χρησιμοποιούνται.
Σημαντική θα είναι επίσης η υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος εθελοντικής στράτευσης γυναικών, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να συμβάλλουν στην εθνική άμυνα. Ο Δένδιας αποκάλυψε ότι οι διαδικασίες για την αλλαγή της εφεδρείας και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα απαιτήσουν περίπου 36 μήνες.
«Ο οπλίτης θα έχει τη δυνατότητα να μετακαλείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, αν το επιλέξει», σημείωσε ο υπουργός. Αυτός ο νέος σχεδιασμός στοχεύει στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής θητείας, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.
«Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου οι δεξιότητες που αποκτούν οι νέοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τη σημασία αυτής της σχέσης.
Πηγή: kathimerini.gr