Σιδηροδρομικοί Εργαζόμενοι Σε Εξέγερση Για Ασφάλεια και Σύγχρονες Υποδομές
Τα σωματεία ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου. Αιτήματα της κινητοποίησης περιλαμβάνουν άμεσες προσλήψεις, αντικατάσταση του παλαιού τροχαίου υλικού με σύγχρονους συρμούς που να ανταγωνίζονται τους ευρωπαϊκούς, καθώς και ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Η τραγωδία των Τεμπών, όπου 11 εργαζόμενοι από τις τάξεις μας χάθηκαν, φέρνει στο φως τα διαχρονικά προβλήματα που βιώνουμε στον Σιδηρόδρομο και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πολιτεία», αναφέρουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους. Υπογραμμίζουν ότι έχουν καταθέσει προτάσεις για την ασφάλεια του προσωπικού και των επιβατών, ωστόσο οι υποσχέσεις της διοίκησης για άμεσες ενεργειακές παρεμβάσεις δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται και να επηρεάζουν την εργασία.

Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι τα σιδηροδρομικά έργα καθυστέρησαν λόγω συνεχών παρατάσεων και αλλαγών. Αν και υπάρχουν καλές προθέσεις για αναβάθμιση της σιδηροδρομικής υποδομής, οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες παλεύουν με γερασμένο τροχαίο υλικό, υποστελέχωση και μη επαρκή υποδομή. “Οι καλές προθέσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός και άμεσες επενδύσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό,” τονίζεται στην ανακοίνωση.

Λόγω της υπάρχουσας κατάστασης, οι εργαζόμενοι απαιτούν σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Αυτά περιλαμβάνουν και προτάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η εκπαίδευση μηχανοδηγών και η παροχή απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας.

Η κινητοποίηση καλύπτει όχι μόνο τα δικαιώματα των υπαλλήλων αλλά και την ασφάλεια και την αξιοπιστία των σιδηροδρομικών υπηρεσιών για το επιβατικό κοινό. “Αυτή η κινητοποίηση αφορά όλους! Η ασφάλεια όλων είναι η προτεραιότητά μας,” καταλήγουν τα σωματεία.

Πηγή: kathimerini.gr