Προβλήματα στην ελληνική εκπαίδευση ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, χαμηλοί μισθοί, προβλήματα με την υποδομή και συμπτύξεις τμημάτων συνθέτουν μια δύσκολη κατάσταση στα ελληνικά σχολεία, ακόμη και λίγες ημέρες από την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Αυτά τα ζητήματα ήρθαν στο φως από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, πάνω από 1.000 τμήματα έχουν συμπτυχθεί σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις όπου ζητήθηκε από τους γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε διαφορετικά σχολεία. Ενώ οι συμπτύξεις μειώνουν παράλληλα τις ανάγκες για προσωπικό, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών παραμένουν σοβαρές, με περισσότερα από 10.000 κενά να καταγράφονται. Η ΔΟΕ ζητά την ταχύτερη ολοκλήρωση των προσλήψεων αναπληρωτών.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι οι κακώς συντηρημένες σχολικές υποδομές. Το 59% των σχολικών κτιρίων στην Ελλάδα κατασκευάστηκε πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985. Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση σχολείων, ωστόσο η ΔΟΕ θεωρεί ότι το ποσό αυτό είναι ανεπαρκές και θα πρέπει να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από κρατικούς πόρους.

Αντίστοιχα, οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι πολύ χαμηλοί, με τον νεοδιόριστο να αμείβεται με μόλις 776 ευρώ, κάτι που δημιουργεί δυσκολίες στην επιβίωσή τους, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι τοποθετημένοι εκτός έδρας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται παραιτήσεις.

Την περασμένη ημέρα, μαθητές από τη Δυτική Αθήνα, συνοδευόμενοι από γονείς και εκπαιδευτικούς, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να αποτραπούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

Πηγή: kathimerini.gr