Μέτρα κατά της Υπερσυνταγογράφησης και Στρατηγικές Εξοικονόμησης στο Φάρμακο από το Υπουργείο Υγείας
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης και της σπατάλης στον τομέα των φαρμάκων. Υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης είναι θεμελιώδης για την προστασία της δημόσιας υγείας, δηλώνοντας: «Να σταματήσει η σπατάλη ώστε να αξιοποιήσουμε τους πόρους που μας δίνει ο λαός για να μη λείψουν οι καινοτόμες θεραπείες από τους ασθενείς που τις χρειάζονται».

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ιατροί που συνταγογραφούν υπερβολικές ποσότητες φαρμάκων με σκοπό το δικό τους όφελος, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είναι όλοι οι γιατροί έτσι. Παρουσίασε αναλυτικά τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν, όπως η συνταγογράφηση μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων, οι παρατεταμένες περίοδοι παροχής φαρμάκων, καθώς και η συχνή ανανέωση συνταγών χωρίς ιατρική αιτιολόγηση.

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, εντοπίστηκαν περισσότεροι από 100 γιατροί που φαίνεται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Η αναγνωρισμένη υπερσυνταγογράφηση περιλάμβανε περιπτώσεις όπου οι γιατροί είχαν συνταγογραφήσει από 250 έως 1.630 τεμάχια φαρμάκων για έναν μόνο ασθενή.

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, που επιτρέπει την ανίχνευση τέτοιων περιπτώσεων. Σημείωσε ότι η εξέταση προηγούμενων συνταγών θα μπορέσει να αποκαλύψει παρόμοιες ανάρμοστες πρακτικές που χρονολογούνται από το 2014, προειδοποιώντας τους ιατρούς να σταματήσουν, καθώς η παραβατική τους συμπεριφορά θα τους οδηγήσει σε συνέπειες.

Τα πιο ακραία παραδείγματα περιλαμβάνουν συνταγές με εκατοντάδες σκευάσματα, μεγάλες ποσότητες που εκτελούνται σε συγκεκριμένα φαρμακεία και δεσμούς μεταξύ ιατρών και φαρμακείων. Οι εν λόγω περιπτώσεις έχουν ήδη οδηγήσει σε αποκλεισμό αυτών των γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Πηγή: kathimerini.gr