Μέτρα για την Ανάσχεση της Μείωσης Εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές
Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασαν μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της υποχώρησης των εισακτέων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές. Ο κ. Δένδιας ανέφερε πώς το ποσοστό κάλυψης στις σχολές είχε μειωθεί από 99% το 2020 σε μόλις 64% το 2024, με τη Σχολή Ευελπίδων να έχει περιοριστεί από 100% σε 34%. Εξέφρασε ανησυχία για την υποστελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να υποστηρίξουν σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε την ανάγκη προσέλκυσης νέων και ανακοίνωσε κίνητρα που θα κάνουν την εισαγωγή και τη φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές πιο ελκυστικές. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία, αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών και βελτίωση των κτιριολογικών υποδομών.

Συγκεκριμένα, οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα τετραπλασιαστούν, αγγίζοντας τα 609 ευρώ, ενώ για τους σπουδαστές των Σχολών Υπαξιωματικών θα διπλασιαστούν από 124 σε 249 ευρώ. Παράλληλα, θα διατεθούν περισσότερα κονδύλια για υποστήριξη των σπουδών τους.

Η δήλωση του κ. Δένδια αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα αναβάθμισης κτιριακών υποδομών ύψους 19,7 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και σε επιπλέον έργα δαπάνης 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές.

Στο πλαίσιο των νέων δυνατοτήτων, θα χορηγούνται διδακτορικοί τίτλοι σπουδών και θα αναβαθμιστεί η σύνδεση με το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, ενώ θα υπάρξουν συνεργασίες με ελληνικά και ξένα ΑΕΙ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης καμπάνια ενημέρωσης για τις ευκαιρίες καριέρας στα στρατεύματα.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε μακροπρόθεσμες δράσεις που θα καταστήσουν τις Ένοπλές Δυνάμεις πιο ελκυστικές, περιλαμβάνοντας έναν νέο σύγχρονο οργανισμό και ένα πιο δίκαιο μισθολόγιο.

Αναφορικά με τη στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους, έχει δρομολογηθεί πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών και αναβάθμισης παιδικών σταθμών. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η υποστήριξη των αποστράτων θα βελτιωθούν μέσω νέων νόμων και προγραμμάτων.

Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής θα επέλθουν το 2026 και δεσμεύτηκε ότι θα χορηγείται φοιτητικό πάσο και στους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών.

Πηγή: kathimerini.gr