Καταδίκη πρώην δημάρχου και προϊσταμένης οικονομικών υπηρεσιών Εδέσσας για απιστία με σοβαρό οικονομικό έλλειμμα
Πρώην δήμαρχος Εδέσσας και η τότε προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών για απιστία από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Η απόφαση σχετίζεται με έλλειμμα που υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του δήμου κατά την περίοδο 2001-2010. Παρά την καταδίκη τους, αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της δευτεροβάθμιας δίκης, καθώς η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί τον Νοέμβριο του 2021 λόγω έλλειψης δόλου, όπως είχε κρίνει το δικαστήριο τότε. Ωστόσο, η απόφαση αυτή αμφισβητήθηκε από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος ζήτησε την επανακατάθεση της υπόθεσης, λόγω της ανεπαρκούς αιτιολόγησης της αθωωτικής απόφασης. Έτσι, η υπόθεση επιστράφηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για νέα εκδίκαση με διαφορετική σύνθεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο κατηγορούμενοι δεν φρόντισαν για τον έλεγχο των διαχειριστικών πράξεων του ταμία, ο οποίος είχε αποβιώσει πριν τη δίκη. Δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αταξία στους λογαριασμούς εσόδων και εξόδων. Ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τους, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε ιδιοτελές κίνητρο, αλλά οι δικαστές τους έκριναν εν τέλει ένοχους.

Κατά την απολογία τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι από το 2002 είχε προσληφθεί ορκωτός λογιστής που δεν είχε αναφέρει τίποτα για έλλειμμα ή ζημιά στα οικονομικά του δήμου. Πηγή: kathimerini.gr