Η Εφοπλίστρια Αθηνά Μαρτίνου Σημαντική Μορφή της Ελληνικής Ναυτιλίας Φεύγει από τη Ζωή
Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών η Αθηνά Μαρτίνου, μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας. Γνωστή με το προσωνύμιο «Νουνού», υπήρξε η ιδρύτρια του ναυτιλιακού κολοσσού Thenamaris Ships Management το 1971, μαζί με τους γιούς της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα. Η Thenamaris εξελίχθηκε σε μία από τις πιο δυνατές και σημαντικές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου της ως “φυτώριο” για αξιόλογα στελέχη στον κλάδο.

Το 1991, η Αθηνά παρέδωσε τη διοίκηση της εταιρείας στα παιδιά της. Ο Θανάσης Μαρτίνος, στη συνέχεια, αποχώρησε για να ιδρύσει την Eastern Mediterranean Maritime, ενώ το 1997 ο Ανδρέας ίδρυσε την Minerva Marine, αφήνοντας την Thenamaris υπό τη διεύθυνση του Ντίνου. Σήμερα, το ηνία της Minerva έχει αναλάβει ο γιος του Ανδρέα, Ανδρέας junior, και της Thenamaris ο Νικόλας Μαρτίνος, γιος του Ντίνου.

Η Αθηνά, μιλώντας για την απόφασή της να ασχοληθεί με τη ναυτιλία, είχε αναφέρει: «Είμαι Κεφαλονίτισσα, αλλά ρόλο για την αγάπη μου για τη θάλασσα έπαιξε ότι γεννήθηκα στη Γλυφάδα και έβλεπα τα πλοία να περνάνε και έλεγα στις φίλες μου “και εμείς θα κάνουμε βαπόρια” και το κάναμε. Είχαμε μανία με αυτό και το κάναμε και έκανε βαπόρια όλη η οικογένεια. Σε αυτή την προσπάθεια, δεν ήμουν μόνη μου. Κοντά μου ήταν από την πρώτη στιγμή ο άνδρας μου, αλλά κυρίως ήταν ο γιος μου Θανάσης, ο οποίος από δεκατεσσάρων ετών έκανε στατιστικές και έγραφε πόσο πλήρωμα, τι χρειάζεται ένα πλοίο. Ο άνδρας μου, ο Ιωάννης Μαρτίνος, αγαπούσε τη θάλασσα. Ο Θανάσης, από την πρώτη συζήτηση ήταν ενεργό μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Δεν ήμουν η κινητήριος δύναμη, αλλά ήμουν ο άνθρωπος που μπορούσε να τα κάνει τα δύσκολα, εύκολα. Όταν θέλεις κάτι, μπορείς να το κάνεις».

Πηγή: kathimerini.gr