Η Δραματική Κατάσταση Ανεπάρκειας Νερού στην Ελλάδα και οι Λύσεις που Χρειάζονται
Το καλοκαίρι, το τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπάει, αλλά η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε». Όλα τα μηχανήματα αφαλάτωσης είχαν διατεθεί μέχρι την αρχή της άνοιξης. Μόνο οι δήμαρχοι που προετοιμάστηκαν εγκαίρως κατάφεραν να προστατέψουν τα νησιά τους. Πλέον, η κατάσταση της λειψυδρίας ήταν πιο σοβαρή από ό,τι προβλεπόταν και η υδροφόρος του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρει νερό, κάτι σπάνιο τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Αλέξανδρος Υφαντής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sychem, καταγγέλλει την έλλειψη ενός οργανωμένου σχεδίου από την πολιτεία για την προμήθεια και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης. Πολλοί δήμοι δεν ενδιαφέρονται για τη σωστή συντήρηση των μονάδων που τους παρασχέθηκαν δωρεάν, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται, και έπειτα ζητούν νέες από το κράτος. «Το κράτος ξοδεύει χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο», λέει ο κ. Υφαντής.

Ο Γιάννης Κατσογιάννης, καθηγητής και πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, επισημαίνει πως το φαινόμενο της ανομβρίας έχει αλλάξει δραματικά, εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο ΟΗΕ επανενεργοποίησε το UN Water Program, δείγμα της σοβαρότητας της κρίσης. Τα νησιά, χωρίς βιομηχανίες, θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιήσουν λύματα πιο εύκολα για γεωργικούς σκοπούς.

Η ελληνική πολιτεία μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια άρχισε να εγκαθιστά αφαλάτωσεις και να αναζητά τρόπους εξοικονόμησης νερού. Η τεχνολογία αφαλάτωσης προοδεύει, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, ειδικά αν συνδυαστεί με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Όμως, σημαντικά προβλήματα παραμένουν, όπως οι μεγάλες απώλειες στα δίκτυα ύδρευσης, που φτάνουν το 60%.

Σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή νέων φραγμάτων, ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ωστόσο, ο κ. Υφαντής θεωρεί ότι πρόκειται για σπατάλη χρημάτων, επικαλούμενος το παράδειγμα του φράγματος του Αποσελέμη. Ο κ. Κατσογιάννης προτείνει συνδυασμένες λύσεις, όπως η επανάχρηση υδάτων σε περιοχές που πλήττονται από ανομβρία.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Βαρελίδη, γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, η υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει συγκεκριμένα ποσά για έργα ύδρευσης και αφαλάτωσης.

Ο Μανώλης Κουτουλάκης, γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, επισημαίνει ότι η αφαλάτωση δεν είναι πανάκεια και πρέπει να εξετάζονται οι τοπικές συνθήκες. Οι παρεμβάσεις που έγιναν φέτος σε μικρά νησιά αξιολογούνται θετικά, αν και δεν καλύφθηκαν όλα τα αιτήματα.

Ο συνδυασμός λύσεων, με κύριο στρατηγικό άξονα την τοπική ιδιομορφία, είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική διαχείριση του νερού στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα η πολιτεία προγραμματίζει να κινηθεί με προσοχή και για το 2025, αναμένοντας πιθανές νέες περιόδους ανομβρίας.

Πηγή: kathimerini.gr