Η Αξιολόγηση της Διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου και οι Προκλήσεις στην Παιδική Προστασία στην Ελλάδα
Μέσα σε δύο χρόνια, η προσωρινή διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου» προσπαθεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις και τις αλλαγές στον τομέα της παιδικής προστασίας. Σήμερα, 74 παιδιά παραμένουν στη δομή, ενώ 16 από αυτά φιλοξενούνται σε ανάδοχες οικογένειες, 14 έχουν υιοθετηθεί και 12 έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους. Επίσης, 4 παιδιά που έχουν ενηλικιωθεί ζουν αυτόνομα με υποστήριξη από τη δομή.

Κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της διοίκησης, οι ειδικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αδυναμία συνεργασίας με κρατικές υπηρεσίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η περίπτωση ενός παιδιού με ψυχιατρική διάγνωση, που χρειάστηκε δύομισι μήνες για να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή αξιολόγησης.

Η συζήτηση εστιάστηκε και στα προβλήματα που ανακύπτουν από την υποστελέχωση και την έλλειψη εκπαίδευσης των επαγγελματιών στον τομέα των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών. «Δεν μπορεί μια κοινωνική λειτουργός να αντιμετωπίζει μόνη της περιπτώσεις εφήβων με βίαιη συμπεριφορά», τονίστηκε από τους ομιλητές. Ο Γεώργιος Μόσχος, νομικός και Συνήγορος του Παιδιού, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης και της καλύτερης στελέχωσης των δομών, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία.

Η προσαρμογή στις νέες πρακτικές και η εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων στην καθημερινότητα των παιδιών αποδείχτηκαν δύσκολες, με τα παιδιά να αντιδρούν αρνητικά σε πρωτοβουλίες ψυχολογικής υποστήριξης. Όπως σχολίασε ο κοινωνικός λειτουργός Ιωάννης Ματαλιωτάκης, η αλλαγή διοίκησης το 2022 δημιουργούσε αναστάτωση τόσο στα παιδιά όσο και στους εργαζόμενους. Οι φροντιστές φάνηκε ότι δεν ήθελαν να εφαρμόσουν νέες πρακτικές, εστιάζοντας συχνά στην αναζήτηση υπευθύνων για τυχόν αποτυχίες.

Η ανάγκη για ανανέωση και εκπαίδευση όσων εργάζονται σε παρόμοιες δομές είναι επιτακτική, δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων στην κοινωνία σχετικά με την παιδική προστασία. Καταλήγοντας, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Νικηφόρος Διαμαντούρος υπογράμμισε την ανάγκη για κοινωνική διαπαιδαγώγηση στην αντιμετώπιση των παιδιών.

Πηγή: kathimerini.gr