Η ανησυχητική διατροφή και η καθιστική ζωή των παιδιών στην Ελλάδα
Η καθημερινή ζωή των παιδιών στην Ελλάδα διαγράφει μια ανησυχητική εικόνα, καθώς η έρευνα που διεξήχθη από την MARC για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας και της UNICEF ανέδειξε χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, καθώς και ανησυχητικά επίπεδα καθιστικής ζωής. Σύμφωνα με τα ευρήματα, λιγότερο από 50% των παιδιών καταναλώνει καθημερινά φρούτα, ενώ μόνο ένα στα τρία παιδιά ασκείται τακτικά.

Μόνο το 34,1% των παιδιών εκτελεί καθημερινά σωματική άσκηση για τουλάχιστον μία ώρα, με το 15,8% να γυμνάζεται 5-6 φορές την εβδομάδα και το 38,2% 2-4 φορές. Αντίθετα, πολλά παιδιά περνούν κατά μέσον όρο 2,4 ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες, όπως τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια, με το 15% να δαπανά περισσότερες από 15 ώρες την εβδομάδα σε αυτές τις δραστηριότητες.

Παρά την ανησυχητική κατάσταση, οι περισσότεροι γονείς διατυπώνουν την πεποίθηση ότι τα παιδιά τους τρέφονται υγιεινά, με το 70% να βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, το 18,2% των γονέων απαντά ότι δεν είναι σίγουροι αν αυτό ισχύει. Ένα στα δέκα παιδιά αναγνωρίζεται ότι καταναλώνει πρωινό μία φορά την εβδομάδα ή και καθόλου, ενώ το 35,4% των νοικοκυριών παραγγέλνει φαγητό περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε την ανάγκη για υγιείς συνήθειες στα παιδιά και δήλωσε ότι προσεχώς θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες δράσεις εθνικού προγράμματος κατά της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τον δρα Ghassan Khalil, εκπρόσωπο της UNICEF στην Ελλάδα, η συνεργασία με τις οικογένειες και τα παιδιά είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία των στρατηγικών που σχεδιάζονται.

Πηγή: kathimerini.gr