Ερευνα για Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος με Εμπλοκή Δύο Αδελφών και Ποσό Υψους 150 Εκατομμυρίων Ευρώ

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει ξεκινήσει έλεγχο σε 140 άτομα που φαίνεται να εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης, καθώς και σε εικονικές συναλλαγές, που αφορούν μη απόδοση ΦΠΑ συνολικού ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στους ελεγχόμενους βρίσκονται δύο αδέλφια, ο ένας εκ των οποίων έχει σχέση με μια ποδοσφαιρική ομάδα που δεν συμμετέχει στη Super League.

Ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έχει εκδώσει διάταξη δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών των ατόμων αυτών έως το ποσό των 150 εκατομμύρων ευρώ, καθώς και των τραπεζικών θυρίδων, εφόσον υπάρχουν. Παράλληλα, διαβίβασε ένα εκτενές πόρισμα, που αριθμεί περίπου 400 σελίδες, στην οικονομική εισαγγελία και στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, η οποία θα εξετάσει τα αδικήματα που σχετίζονται με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα αδικήματα που ερευνώνται περιλαμβάνουν το ξέπλυμα χρημάτων και απάτες σε βάρος του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ελεγχόμενοι φέρονται να έχουν αποφύγει την απόδοση ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα έχουν λάβει επιστροφές. Η μη απόδοση του ΦΠΑ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κατάλογος των ελεγχόμενων περιλαμβάνει επαγγελματίες από διάφορους τομείς, όπως μεταφορείς, λογιστές, κατασκευαστές, εργολάβους και επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται μέσω 120 εταιρειών με διαφορετικά επιχειρηματικά αντικείμενα.

Πηγή: kathimerini.gr