Μπουτάν μια εναλλακτική προσέγγιση στον τουρισμό και η αξία της πολιτισμικής κληρονομιάς
Το μοντέλο «υψηλής αξίας, χαμηλού όγκου τουρισμού» που εφαρμόζει το Μπουτάν αποτέλεσε θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Αθανάσιο Ελλις, διευθυντή της αγγλικής έκδοσης της «Καθημερινής», και τον πρωθυπουργό της χώρας, Σέρινγκ Τόμπγκε. Ο κ. Τόμπγκε αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του Μπουτάν για τον τουρισμό, τονίζοντας την ανάγκη για υψηλή ποιότητα και βιωσιμότητα, αντί για ποσοτική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιβάλλει τέλος βιώσιμης ανάπτυξης ύψους 100 δολαρίων ανά ημέρα για κάθε επισκέπτη, το οποίο διοχετεύεται στην προστασία των υποδομών και του περιβάλλοντος. Όλοι οι τουρίστες υποχρεούνται επίσης να κάνουν προκρατήσεις για καταλύματα και μεταφορές, κάτι που διασφαλίζει ότι οι επισκέπτες ενδιαφέρονται πραγματικά να γνωρίσουν τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός του Μπουτάν τόνισε ότι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης αποτελεί κεντρικό άξονα στον τουρισμό, καλώντας όσους επιθυμούν να επισκεφθούν το Μπουτάν να έρθουν σε επαφή με έναν αυθεντικό πολιτισμό. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην παραδοσιακή ενδυμασία που φορούν καθημερινά οι κάτοικοι της χώρας.

Η Ακαθάριστη Εγχώρια Ευτυχία (Gross National Happiness – GNH) αναδείχθηκε από τον κ. Τόμπγκε ως βασικός δείκτης για τις αναπτυξιακές πολιτικές του Μπουτάν. Αν και είναι μια μικρή και οικονομικά μη εύρωστη χώρα, θέτει προτεραιότητα την ευτυχία και την ευημερία των πολιτών, αντί για την οικονομική ανάπτυξη με παραδοσιακούς δείκτες όπως το ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη και ισότιμη, συμβαδίζοντας με την κοινωνική πρόοδο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη διάρκεια της συζήτησής τους, ο κ. Τόμπγκε εξέφρασε την εκτίμησή του για την Ελλάδα, επικαλούμενος την εμπειρία του από την επίσκεψή του στον Ναό του Ποσειδώνα και τονίζοντας το σπουδαίο παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού που αντιπροσωπεύει. Υπογράμμισε την προσπάθεια της χώρας του να διαχειριστεί υπεύθυνα τον τουρισμό της, υποδεικνύοντας ότι αν και το Μπουτάν δέχεται ετησίως περίπου 170.000 τουρίστες, ο στόχος είναι να επιτευχθεί αριθμός 300.000, που θεωρείται βιώσιμος για τις υποδομές.

Αυτή η προσέγγιση στον τουρισμό συνδέει άμεσα τη βιομηχανία του τουρισμού με την κοινωνική χρηματοδότηση, καθώς οι πόροι που προκύπτουν βοηθούν στη χρηματοδότηση δωρεάν εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και τις πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος. Πηγή: kathimerini.gr