Ασφαλής Περιήγηση στο Διαδίκτυο μέσω Smartphone και Υπολογιστή σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών
Εντοπίσθηκε ότι τα λογισμικά παρακολούθησης επικοινωνιών (spyware) εκμεταλλεύονται τις λειτουργίες του Google Chrome για να αποκτούν πρόσβαση στις συσκευές. Ως εκ τούτου, για τις περιηγήσεις στο Διαδίκτυο μέσω κινητών Android, η χρήση του Mozilla Firefox θεωρείται πιο ασφαλής απ’ ότι του Google Chrome.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει συντάξει τρία εγχειρίδια που παρέχουν οδηγίες για την ασφαλή χρήση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών. Τα εγχειρίδια, που κυμαίνονται από 36 έως 87 σελίδες, διανεμήθηκαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, στα στελέχη υπουργείων και στους φορείς της αυτοδιοίκησης κατόπιν αιτήματός τους.

Η πρωτοβουλία αυτή της ΕΥΠ έρχεται σε μια περίοδο που επιδιώκει να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της, η οποία έχει πληγεί από καταγγελίες περί υποκλοπών. Ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, τόνισε ότι τυχόν διαρροές πληροφοριών από κινητές συσκευές δημοσίων στελεχών μπορεί να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια.

Ανάμεσα στις οδηγίες περιλαμβάνεται η αποφυγή ανοίγματος ύποπτων αρχείων και η προσοχή στις διευθύνσεις URL που επισκέπτονται οι χρήστες. Επίσης, συνιστάται η τακτική σύνδεση των κινητών τηλεφώνων με υπολογιστές μέσω καλωδίου, καθώς έτσι μπορεί να εντοπισθεί και να αυτοκαταστραφεί το κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να έχει εγκατασταθεί.

Ο οδηγός για την ασφαλή χρήση υπολογιστών αποτελείται από 86 σελίδες και το περιεχόμενό του είναι διαρθρωμένο ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα (Windows, macOS, Ubuntu). Στις προειδοποιήσεις περιλαμβάνεται η απομάκρυνση εικονικών βοηθών από τα κινητά τηλέφωνα, λόγω του κινδύνου καταγραφής προσωπικών συνομιλιών.

Η ΕΥΠ παρέχει επίσης οδηγίες για την απενεργοποίηση εφαρμογών που ενδέχεται να καταγράφουν πληροφορίες και προειδοποιεί για τη μη χρήση δημόσιων σταθμών φόρτισης, καθώς αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν κακόβουλο λογισμικό. Οι τελευταίοι κίνδυνοι που ενδέχεται να απειλήσουν τις υποδομές της χώρας, κυρίως από ξένους εισβολείς, υπογραμμίζουν τη σημασία αυτών των προειδοποιήσεων και των οδηγιών ασφαλείας.

Πηγή: kathimerini.gr