Απώλειες από την κακοκαιρία στην παραγωγή μαστίχας στη Χίο

Οι παραγωγοί μαστίχας στη Χίο συνεχίζουν να μετρούν τις ζημιές από τη σφοδρή κακοκαιρία «Atena». Η ποσότητα της μαστίχας που καταστράφηκε είναι σημαντική, με την πλειονότητα των 160 τόνων να βρίσκεται σε καλλιέργειες όταν ήρθαν οι έντονες βροχές. Ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τόνισε ότι οι καύσωνες που προηγήθηκαν είχαν ήδη περιορίσει τη συγκομιδή, η οποία κανονικά θα ολοκληρωνόταν το Σεπτέμβριο.

Πριν από την κακοκαιρία, η μαστίχα είχε επηρεαστεί από τις κλιματικές συνθήκες, με την τελευταία σοδειά να φτάνει τους 197 τόνους, ενώ οι προηγούμενες είχαν φτάσει τους 213 και 216 τόνους. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι δραματικά μικρότερη. Ήδη, οι παραγωγοί υπολόγιζαν μείωση εσόδων κατά 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ για το 2024.

Ο κ. Τούμπος δήλωσε ότι η κατάσταση είναι τραγική σε όλα τα Μαστιχοχώρια, με την παραγωγή να πλήττεται ομοιόμορφα. Οι παραγωγοί δεν είχαν την πρόβλεψη για τόσο μεγάλες βροχές, αφού το ύψος της βροχής κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς κυμαίνεται από 45 έως 54 πόντους, ενώ μόνο σε λίγες ημέρες οι Μαστιχοχώρια δέχθηκαν σχεδόν 8 πόντους βροχής.

Πολλά αγροτεμάχια βρέθηκαν υπό το νερό, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί η μαστίχα σε σημεία που δεν είναι πια προσβάσιμα. Ακόμα και σε επίπεδες περιοχές, η μαστίχα υπέστη ζημιά από την συσσώρευση νερού. Η μαστίχα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην υγρασία και η πρόωρη έκθεσή της σε αυτή έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι εξαιρετικά σοβαρό. Η φετινή χρονιά ήταν ήδη καθοριστική, καθώς οι μαστιχοπαραγωγοί δε μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τον απαιτούμενο αριθμό “κεντημάτων”, αφού οι καύσωνες σημείωσαν έντονη ξηρασία. Κάθε χρόνο, απαιτούνται τουλάχιστον έξι “κεντήματα” για ικανοποιητική παραγωγή, όμως φέτος οι παραγωγοί κατόρθωσαν να κάνουν μόλις δύο.

Η κλιματική κρίση, οι πυρκαγιές του 2012 και του 2016 που κατέστρεψαν περίπου 340.000 μαστιχόδεντρα και οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε συνεχόμενη μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τον κ. Τούμπο, η καλλιέργεια πρέπει να προσαρμοστεί και να εξεταστούν οι κλιματολογικές συνθήκες που την ευνοούν για να παραμείνει βιώσιμη.

Μετά την κακοκαιρία, κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσουν τις ζημιές. Γίνεται προσπάθεια συλλογής δηλώσεων αποζημίωσης, με εκτιμήσεις για πάνω από 1.700 αιτήματα που θα καλύπτουν 11.000 αγροτεμάχια.

Ο κ. Τούμπος τόνισε την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης στους παραγωγούς για να συνεχίσουν την καλλιέργεια, ακόμη και αν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη Χίο είναι βαριά και επικρατεί απογοήτευση. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Πηγή: kathimerini.gr