Αντίθεση στην Ανάπτυξη της Σκύρου και Προστασία της Τοπικής Κοινωνίας
Σύμφωνα με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για την ανάπτυξη της Σκύρου, προγραμματίζεται δραστικός περιορισμός της ελεύθερης κτηνοτροφίας. Η ελεύθερη κτηνοτροφία αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας, καλύπτοντας το 80% του νησιού, με εκτιμώμενα 35.000 ζώα που κινούνται σε μεγάλες εκτάσεις. Ο δήμαρχος Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος, τονίζει ότι η πρόταση του πολεοδομικού σχεδίου οριοθετεί την κτηνοτροφία σε τρεις περιοχές, το οποίο αναπόφευκτα θα περιορίσει την πρακτική αυτή και θα αλλοιώσει την παράδοση του νησιού.

Πρόσφατα, παρουσιάστηκε στην τοπική κοινωνία η πρώτη φάση του πολεοδομικού σχεδίου για τη Σκύρο, από την ομάδα μελετητών που έχει αναλάβει το έργο εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η φάση αυτή καταλήγει σε τρία σενάρια: το σενάριο «μηδενικής λύσης», το ήπιο και το εντατικό σενάριο ανάπτυξης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το σενάριο «μηδενικής λύσης» φαίνεται πιο ελκυστικό από το προτεινόμενο, καθώς αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση και την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι τοπικές αντιδράσεις απέναντι στα σχέδια αυτά είναι έντονες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν οργανωμένες υποδομές για τουριστικές μονάδες και τη δημιουργία μαρίνας και σταθμού κρουαζιέρας, που συγκρούονται με την αυθεντική φυσική ομορφιά του νησιού. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, οι επισκέπτες επιλέγουν τη Σκύρο για το φυσικό της περιβάλλον και τη φιλοξενία που προσφέρουν οι μικρές οικογενειακές μονάδες, και όχι για μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα.

Η Βιοποικιλότητα του νησιού έχει κερδίσει προσοχή από επιστημονικές μελέτες, με τη συνεργασία του δήμου και οργανώσεων όπως η Ελληνική Εταιρεία και η Ορνιθολογική Εταιρεία. Όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιρις Λυκουριώτη, η τρέχουσα μελέτη απορρίπτει το υπάρχον μοντέλο ως «υπανάπτυκτο» και προτείνει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο που εστιάζει αποκλειστικά στον τουρισμό.

Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναστάτωση σχετικά με αυτές τις εξελίξεις και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τις αντιρρήσεις του, προτιμώντας να διατηρήσει το υπάρχον πλαίσιο ανάπτυξης ενδεχομένως «υπανάπτυκτο» από την προτεινόμενη λύση. Πηγή: kathimerini.gr