Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται και στη διάγνωση της νόσου. Ο Παναγιώτης Βλάμος, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μίλησε για τη δυνατότητα έγκυρης διάγνωσης μέσω απλής εξέτασης αίματος. Στο πανεπιστήμιο έχει ιδρυθεί Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για την Άνοια, το οποίο ενσωματώνει καλές πρακτικές από το Johns Hopkins και αναπτύσσει μια εθνική υποδομή μοριακής διαγνωστικής.
Αναφορικά με τις παρενέργειες, 30%-40% των ασθενών παρουσίασαν κάποιες, κυρίως συσσώρευση υγρών και μικροαιμορραγίες στον εγκέφαλο. Πολλές από αυτές παραμένουν ασυμπτωματικές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν ζαλάδες και πονοκεφάλους, απαιτώντας διακοπή της θεραπείας. Υπήρξαν και θάνατοι ασθενών (1/1.000) που λάμβαναν αντιπηκτική αγωγή, αλλά η συνολική εκτίμηση είναι θετική.
Χρόνια τώρα, η διάγνωση της Αλτσχάιμερ γινόταν με συνδυασμό ιατρικού ιστορικού και προφορικών τεστ, ενώ οι νέες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η ΡΕΤ, προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια. Τώρα, η ανάλυση αίματος για τον βιοδείκτη pTau217 φαίνεται να ανιχνεύει τη νόσο με αξιοπιστία, γεγονός που θεωρείται επανάσταση στη διάγνωση, αν και η εξέταση δεν έχει ακόμα αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η λεκανεμάμπη έχει εγκριθεί και σε άλλες χώρες, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν την έχει εγκρίνει. Στις ΗΠΑ, το κόστος θεραπείας και παρακολούθησης ανέρχεται γύρω στα 50.000 δολάρια ετησίως. Οι εκτιμήσεις για την Ευρώπη αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν έως 5,5 εκατ. άτομα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη στην ήπειρο.
«Σήμερα μπορούμε να κάνουμε πολλά στον τομέα της φροντίδας για τα άτομα με άνοια, ενώ η πρόληψη της νόσου είναι εφικτή», δήλωσαν ο Νότης Παρασκευόπουλος και η Μαρία-Λαμπρινή Κούλα. Ο κ. Λυκέτσος έκλεισε τη συζήτηση στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας, επισημαίνοντας τα θετικά βήματα στην κατανόηση, διάγνωση και θεραπεία της νόσου.
Πηγή: kathimerini.gr