Αναγνώριση και Προκλήσεις της Δημοκρατίας στην Σύγχρονη Ευρώπη
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέλαβε το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών» από τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Το βραβείο αυτό απονέμεται στον ελληνικό λαό ως αναγνώριση των αγώνων του για τη δημοκρατία και την ελευθερία, που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας και στη Μεταπολίτευση. Σε ομιλία της, ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τους διοργανωτές για την τιμή να παραλάβει το βραβείο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αντιπροσωπεύει τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Η Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία της Μεταπολίτευσης, η οποία σήμανε μια νέα εποχή για την Ελλάδα, με πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που επέτρεψαν τη συμμετοχή της στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε ότι η Μεταπολίτευση προσέφερε ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό παράδειγμα, προάγοντας την πολιτική ελευθερία και τη δημιουργικότητα σε όλες τις τέχνες.

Σχολιάζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις, η κα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία και το Κράτος δικαίου σήμερα ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και υπήρξαν γεγονότα που είχαν υπαρξιακό χαρακτήρα. Ανέφερε την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές συνθήκες ως σημαντικές απειλές, ενώ τόνισε τη σημασία του σεβασμού του ανθρωπιστικού δικαίου και των οικουμενικών αξιών απέναντι στα ζητήματα μετανάστευσης και προσφυγιάς.

Καθώς μίλησε για το μέλλον, επεσήμανε ότι οι δημοκρατίες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους και να συνεργαστούν, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Η ενορχηστρωμένη δράση στηριζόμενη σε καθολικές αξίες, όπως αυτές που υποστήριξαν οι ευρωπαίοι πατέρες, είναι κρίσιμη για ένα καλύτερο μέλλον.

Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη παραμένει το κοινό σπίτι και βίωμα των λαών της, μέσα από το οποίο θα διασφαλιστεί ο αγώνας για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές.

Πηγή: kathimerini.gr