Αλλαγές στις Διατροφικές Συνήθειες και Δαπάνες των Ελλήνων την Τελευταία Δεκαπενταετία
Σημαντικές μεταβολές στο διατροφικό προφίλ των Ελλήνων καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), κυρίως λόγω των αλλαγών στις δαπάνες και τις ποσότητες που καταναλώνονται τα τελευταία 15 χρόνια. Το 2023, η μέση ετήσια δαπάνη κατά κεφαλήν για τρόφιμα και άλλα είδη παντοπωλείου ανήλθε στα 2,144 ευρώ, αυξημένη κατά 3,37% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 10,69% σε σχέση με το 2009. Η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου υπολογίζεται σε 21,6 δισ. ευρώ.

Η μελέτη δείχνει επίσης μια αύξηση της δαπάνης για βασικές πηγές υδατανθράκων, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, που είδαν αύξηση 10% το 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική κατανάλωση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων έχει μειωθεί κατά 6% σε περίπου 4 κιλά μηνιαίως. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη παγκόσμια στροφή προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Αντίστοιχες μεταβολές παρατηρούνται και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπου οι βασικές ζωικές πρωτεΐνες δείχνουν μείωση 16%, με εξαίρεση τα πουλερικά, που παρουσιάζουν αύξηση. Οι φυτικές πρωτεΐνες, μάλιστα, κερδίζουν έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η κατανάλωση φρέσκου γάλακτος έχει μειωθεί κατά 42%, ενώ αυξάνεται η προτίμηση προς το γάλα χαμηλών λιπαρών.

Στην κατηγορία των φρούτων και λαχανικών, παρατηρείται μείωση 11% στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων, κάτι που ανησυχεί ειδικά δεδομένου του μεσογειακού διατροφικού προτύπου. Η στροφή προς αλκοολούχα ποτά καταγράφει επίσης μια άνοδο, καθώς οι καταναλωτές τείνουν να προτιμούν την κατανάλωση στο σπίτι λόγω των αυξημένων τιμών σε χώρους εστίασης.

Η συνολική εικόνα της έρευνας δείχνει πως οι βασικές δαπάνες για διατροφή, εστίαση και άλλες καθημερινές ανάγκες αντιπροσωπεύουν το 44,61% των συνολικών δαπανών το 2023, σε σύγκριση με το 37,90% το 2009, υποδεικνύοντας μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών την τελευταία 15ετία.

Πηγή: kathimerini.gr