Ο Γαλλικός Κινηματογράφος Συναντά την Επαρχία: Μια Ματιά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Σας περιμένει μια σειρά από ενδιαφέροντες κινηματογραφικούς θησαυρούς στο επερχόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31/10 – 10/11). Μεταξύ αυτών, η ταινία «Harvest» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη, η οποία έκανε πρεμιέρα στο πιο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, θα μας μεταφέρει σε ένα ανώνυμο χωριό σε αόριστο χρόνο. Το έργο εξερευνά την «εισβολή του μοντερνισμού» και τη διατάραξη της αρμονίας της κοινότητας, μέσα από μια εβδομάδα γεμάτη παράταξη και παραισθήσεις.

Η παραμυθένια διάσταση δεν απουσιάζει ούτε στην ταινία «The Most Precious of Cargoes» του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Ένα αγρίκος ξυλοκόπος και η γυναίκα του ζουν σε ένα δάσος και η ζωή τους αλλάζει ριζικά όταν σώζουν ένα μωρό που κάποιος πετάει από ένα τρένο. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι διαδρομές του θα συναντήσουν ανθρώπους που αποκαλύπτουν τον καλύτερο και τον χειρότερο εαυτό τους.

Αλλά και στο «The Empire» του Μπρουνό Ντιμόντ, η ιστορία γύρω από ένα μυστηριώδες μωρό σε ένα ψαροχώρι της βόρειας Γαλλίας εξελίσσεται σε μια διαπλανητική σύγκρουση. Συνδυάζοντας επιστημονική φαντασία με κοινωνικό σχολιασμό, ο Ντιμόντ μετατρέπει το συνηθισμένο σε ένα πεδίο ανατροπών και ανακάλυψης.

Στη Βρετάνη, παρακολουθούμε την ταινία «Meet the Barbarians» της Ζιλί Ντελπί, όπου μια κοινότητα φιλοξενεί πρόσφυγες, μόνο για να ανακαλύψει ότι δεν είναι οι Ουκρανοί που περίμεναν, αλλά Σύροι πρόσφυγες, κάτι που προκαλεί αμφισβητήσεις και αντιφάσεις στη μικρή κοινωνία.

Τέλος, ο Φρανσουά Οζόν μας παρουσιάζει το δράμα «Όταν έρθει το φθινόπωρο» στη Βουργουνδία, με κεντρικούς ήρωες μια μητέρα και την κόρη της, οι οποίες αναμετρούνται με γλυκόπικρες αλήθειες στην καθημερινότητά τους.

Αυτές οι και πολλές άλλες ταινίες θα παρουσιαστούν στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου αναμένονται ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και συνεργασίες που προδιαγράφουν το μέλλον του κινηματογράφου. Πηγή: kathimerini.gr