Μυθικά Τέρατα και Ανθρωπινές Σκιές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Παράξενα και μυστηριώδη κινηματογραφικά πλάσματα, τέρατα που κατοικούν δίπλα μας αλλά και μέσα μας, πρωταγωνιστούν στο μεγάλο αφιέρωμα του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου. Ο τίτλος του αφιερώματος είναι “Εμείς, το τέρας” / “We, the Monster”.

Το αφιέρωμα επιμελείται ο διεθνούς φήμης Κάρλο Σατριάν, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και του Λοκάρνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τέρας έχει χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει το άγνωστο και το ανοίκειο από την πρώτη στιγμή στη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, κάτι που φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τον κινηματογράφο.

Η κεντρική έκθεση της διοργάνωσης εμπνέεται από την αντίστοιχη θεματική, με την ανάθεση στους εικαστικούς Μαλβίνα Παναγιωτίδου και Δαυίδ Σαμπεθάι να δημιουργήσουν έργα που θα παρουσιαστούν στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, και η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα περιλαμβάνουν τέρατα της ιστορίας και της πολιτικής που έγραψαν μελανές σελίδες στον 20ό αιώνα, καθώς και φανταστικά πλάσματα που αντανακλούν ακραίες συμπεριφορές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Η καθιερωμένη δίγλωσση ειδική θεματική έκδοση του Φεστιβάλ θα συνοδεύει το αφιέρωμα, περιλαμβάνοντας κείμενα από θεωρητικούς του σινεμά, κοινωνιολόγους και δημοσιογράφους. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι οι Μόνα Σολέ, Νικόλας Σεβαστάκης και Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ακολουθούν ορισμένες ταινίες του αφιερώματος: “Μάτια χωρίς πρόσωπο” (1960) του Ζορζ Φρανζού, όπου ο Δρ. Ζενεσιέ προσπαθεί να διορθώσει την παραμόρφωση της κόρης του, “To Arms, We’re Fascists!” (1962) που αναλύει τη φασιστική ιστορία της Ιταλίας, και το “Ιωάννης ο βίαιος” (1973) της Τώνιας Μαρκετάκη, που εξερευνά την αλήθεια μέσα σε ένα δικαστικό δράμα.

Άλλες υποψήφιες ταινίες περιλαμβάνουν το “Το κτήνος” (1975) του Βαλέριαν Μπορόφτσικ, το “Μέντα καραμέλα” (1999) του Λι Τσανγκ-ντονγκ και το “Sasquatch Sunset” (2024) των Ντέιβιντ και Νέιθαν Ζέλνερ. Η πλήρης λίστα με τις ταινίες του αφιερώματος θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πηγή: kathimerini.gr