Η τοπική αυτοδιοίκηση βιώνει μία ιστορική εκλογική διαδικασία, καθώς τον Οκτώβριο του 1982 οι εκλογές αποτελούν την πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ είχε επιτύχει σαρωτική νίκη το 1981, και με το σύνθημα της «Αλλαγής» επιχείρησε να επαναστατήσει, προωθώντας μεταρρυθμίσεις, όπως το Οικογενειακό Δίκαιο και την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Αν και η κυβέρνηση παρουσίασε επιτυχίες, υπήρξαν εντάσεις και έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπουργών και του κομματικού μηχανισμού. Αυτή η κατάσταση ανάγκασε τον Παπανδρέου να παρέμβει με έναν ανασχηματισμό τον Ιούλιο του 1982, τονίζοντας την ανάγκη επιβράβευσης της κυβερνητικής διαχείρισης από την κοινή γνώμη.
Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών επιθυμούσε να αποδοκιμάσει την κυρίαρχη παρουσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Αβέρωφ, θεωρούμενος ακραία συντηρητικός, έπαψε να τηρεί τη στάση μη ανάμειξης και στήριξε επίσημα υποψηφίους, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει την επιλογή τους. Ανησυχία κυριαρχούσε στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας ήττας που θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση της δημοκρατίας στη χώρα.
Η Αριστερά, από τη δική της πλευρά, φιλοδοξούσε να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στους δήμους, αντλώντας από την ιστορική της υποστήριξη σε εκλογές πριν τη δικτατορία. Η ΕΔΑ είχε κερδίσει συμβολικούς δημαρχιακούς θώκους το 1964 και αυτή η δυναμική υπήρχε και μετά την πτώση της δικτατορίας, με τα μικρότερα αριστερά κόμματα, όπως το ΚΚΕ εσωτερικού, να υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.
Στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, οι υποψηφιότητες προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον. Στην Αθήνα, ο Δημήτρης Μπέης υποστήριξε την επανεκλογή του με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Τζαννής Τζαννετάκης, βουλευτής της Ν.Δ., και ο Βασίλης Ευφραιμίδης του ΚΚΕ αποκλήθηκαν ως αντίπαλοι. Οι υποψήφιοι εστίασαν στα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η δημιουργία δημοτικών χώρων. Στον Πειραιά, ο Αριστείδης Σκυλίτσης εκδήλωσε την επιθυμία να επανέλθει στη δημαρχία, αντίπαλος του Παπασπύρου του ΠΑΣΟΚ και του Σαλπέα του ΚΚΕ. Στη Θεσσαλονίκη, ο Θεοχάρης Μαναβής αναδείχθηκε φιλοκυβερνητικός υποψήφιος σε έναν σφιχτό αγώνα με τον Κούβελα της Ν.Δ.
Η πρώτη Κυριακή των εκλογών αποκάλυψε σχεδόν ισόπαλα αποτελέσματα στην Αθήνα, με τον Μπέη να προηγείται ελάχιστα. Από την άλλη, η Ν.Δ. και το ΚΚΕ κατέγραψαν σαφή προβάδισμα σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Στον δεύτερο γύρο, η ενωμένη ψήφος των υποστηρικτών του ΚΚΕ έδωσε σημαντική νίκη στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας τη δυναμική του αντιδεξιού μετώπου.
Αξιολογώντας τα αποτελέσματα, το ΠΑΣΟΚ υπερηφανευόταν για την εκλογή των περισσότερων κοινωτικών αρχών, ενώ η Νέα Δημοκρατία το θεωρούσε ένδειξη ανάκαμψης της πολιτικής της δύναμης. Το ΚΚΕ δήλωσε την ικανοποίησή του για τη διατήρηση της επιρροής του, παρόλο που οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ έδειχναν τάσεις έντασης. Σε γενικές γραμμές, το πολιτικό σκηνικό παρέμεινε ρευστό, με όλες τις πλευρές να εκτιμούν τη νίκη τους, ενώ ο προβληματισμός για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στα κόμματα γινόταν όλο και πιο έντονος.
Πηγή: kathimerini.gr