Ο Μιχαήλ Άγγελος και η Δημιουργία του Δαβίδ στην Αναγέννηση

Κατά τη διάρκεια του 15ου και 16ου αιώνα, η Αναγέννηση σηματοδότησε μια εξελικτική πορεία που αντέτεινε τη σκόνη των Σκοτεινών Αιώνων. Σε αυτή την περίοδο, μερικοί από τους πιο εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ιστορία του πολιτισμού ανέπτυξαν το έργο τους. Ανάμεσά τους, οι Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ντονατέλο, Ραφαήλ, Μπρουνελέσκι, Μποτιτσέλι και φυσικά ο σπουδαίος Μιχαήλ Αγγελος, του οποίου το πλήρες όνομα ήταν Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni.

Ο Μιχαήλ Αγγελος θεωρούσε τον εαυτό του κυρίως γλύπτη, παρά ζωγράφο. Παρά την εμβληματική του εργασία στην Καπέλα Σιξτίνα, είχε δηλώσει ότι η ικανότητά του με τη σμίλη και το σφυρί ήταν ως φυσικό του ταλέντο, από τη στιγμή που ήρθε στη ζωή. Αυτή η αντίληψη τον οδήγησε να χαρακτηριστεί ως ο «Il Divino», δηλαδή «ο θεϊκός». Η φήμη του ξεπέρασε την εποχή του και η τέχνη του συνεχίζει να εμπνέει.

Η ιδέα του γλυπτού του Δαβίδ δεν ήταν αποκλειστικά του Μιχαήλ Αγγελου. Ο μάρμαρος Carrara είχε εξορυχθεί το 1466 και αρχικά ανατέθηκε στον καλλιτέχνη Agostino di Duccio, ο οποίος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο. Μετά από μια αναμονή ετών και άλλες αποτυχημένες προσπάθειες, τελικά η Συντεχνία Εμπόρων Μαλλιού αποφάσισε να παραχωρήσει το γλυπτό στον 26χρονο τότε Μιχαήλ Αγγελο το 1501.

Ξεκινώντας την εργασία του, χρειάστηκαν τρία χρόνια σκληρής δουλειάς για να ολοκληρώσει το γλυπτό, το οποίο ζύγιζε πάνω από έξι τόνους και είχε ύψος πάνω από 5 μέτρα. Αρχικά, ο Δαβίδ προοριζόταν για την οροφή του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας. Ωστόσο, ο Μιχαήλ Αγγελος υποστήριξε ότι η ανύψωση ενός τέτοιου βάρους θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Γι’ αυτό, συγκροτήθηκε επιτροπή, που περιλάμβανε προσωπικότητες όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Σάντρο Μποτιτσέλι, ώστε να προταθεί η κατάλληλη τοποθεσία.

Τελικά, αποφασίστηκε να εκτεθεί στην Πιάτσα ντε λα Σινιορία. Η μεταφορά του γλυπτού απαιτούσε ειδικό κάρο και χρειάστηκαν τέσσερις μέρες για να φτάσει στο νέο του σπίτι. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου 1504, με τη συγκέντρωση πολλών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο δήμαρχος της Φλωρεντίας. Αφήνουν να εννοηθεί ότι, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι η μύτη του Δαβίδ ήταν «χοντροκομμένη», και ο Μιχαήλ Αγγελος φημολογείται ότι προσποιήθηκε ότι τη διόρθωνε για να κερδίσει την έγκρισή του.

Ανεξαρτήτως της αληθείας γύρω από αυτή την ιστορία, το άγαλμα παραμένει μνημειώδες και προκαλεί θαυμασμό μέχρι σήμερα, αποτελώντας έναν από τους πιο εμβληματικούς εκπροσώπους της Αναγέννησης.

Πηγή: kathimerini.gr