Η Ιστορία της Ουστάσσα και η Πολιτική Κατάσταση στην Κροατία
Ο Αντε Πάβελιτς, που γεννήθηκε το 1869, υπηρέτησε ως βουλευτής στην Κροατική Δίαιτα και ήταν ένας από τους ηγέτες του δεξιού κόμματος, το οποίο είχε ως στόχο την ένωση όλων των Κροατικών επαρχιών σε ένα κράτος, μέσα στο πλαίσιο της Αυστροουγγρικής μοναρχίας. Η «Ουστάσσα» υπήρξε η κυριότερη και πιο ισχυρή οργάνωση των Κροατών. Το πρόγραμμα της περιλάμβανε αγώνα «με κάθε μέσο» εναντίον της Σερβικής κυριαρχίας και αντιτάχθηκε σε κάθε ιδέα συνομοσπονδιακής ένωσης. Επιδίωκε τον πλήρη χωρισμό της Κροατίας από τη Σερβία, χρησιμοποιώντας τρομοκρατία για να επιτύχει τους σκοπούς της.

Την ίδια στιγμή, η Μάγδα Λουπέσκο, Ισραηλίτις και ερωμένη του βασιλέως Καρόλου, παντρεύτηκε μυστικά στη Βιέννη. Ο σύζυγός της είναι αξιωματικός της βασιλικής φρουράς και στενός φίλος του Καρόλου. Ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι στο Βουκουρέστι θεωρούν ότι αυτός ο γάμος θα μπορούσε να διευκολύνει τη συμφιλίωση του Καρόλου με τη σύζυγό του, πριγκηπίσσα Ελένη.

Στις 1 Νοεμβρίου, η τουρκική Βουλή θα συγκληθεί σε έκτακτη σύνοδο για να επικυρώσει το Βαλκανικό Σύμφωνο και άλλες συμφωνίες που υπεγράφησαν πρόσφατα από την Τουρκία.

Πηγή: kathimerini.gr