Η επιλογή του αλλιώς στη μνήμη της αντίστασης και της γενναιότητας
Στη μνήμη αυτών που επέλεξαν το αλλιώς και όχι το έτσι, το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο. Στην εξαιρετική εισαγωγή του έργου του Φρανσουά Ραμπελαί «Γαργαντούας – Πανταγκρυέλ» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2023), ο Φίλιππος Δρακονταειδής σημειώνει: «Από εκείνο το τσουκάλι (μεταφορικά της Ιστορίας) ο Ραμπελαί επιλέγει το αλλιώς και όχι το έτσι».

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν την 28η Οκτωβρίου 1940 υπήρξαν καθοριστικές και ανέδειξαν το πνεύμα της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Ο Ιωάννης Μεταξάς κλήθηκε να απαντήσει στο ιταλικό τελεσίγραφο, το οποίο ζητούσε τη σιωπηλή αποδοχή του παραλόγου. Η τελευταία του παράγραφος είναι χαρακτηριστική: «Η ιταλική κυβέρνησις ζητεί από την ελληνικήν κυβέρνησιν όπως δώση αυθωρεί εις τας στρατιωτικάς Αρχάς τας αναγκαίας διαταγάς… αν τα ιταλικά στρατεύματα ήθελον συναντήση αντίστασιν, η αντίστασις αύτη θα καμφθεί διά των όπλων».

Αυτή η αντίσταση, που φάνηκε απρόβλεπτη για πολλούς, εκφράστηκε με θεαματικό τρόπο, όπως σημείωσε ο Γιώργος Σεφέρης στο Χειρόγραφό του: «…κανείς, μήτε κι οι πιο τρελοί, δεν περίμενε το θαυματουργό ξέσπασμα της ψυχής του λαού». Οι νίκες στην Αλβανία και η ενότητα του ελληνικού λαού στάθηκαν βασικοί πυλώνες αυτού του άθλου.

Στις τελευταίες σελίδες του πολεμικού του ημερολογίου με τίτλο Υπέρ βωμών και εστιών, ο Νίκος Παπαβασιλείου εκφράζει τη ματαιότητα της μνήμης με λόγια συγκινητικά: «Αυτός είναι δυστυχώς ο φυσικός νόμος κι αυτή η μοίρα των νεκρών! […] Φύγατε χωρίς να βρεθούν στο πλάι σας, τη στερνή σας ώρα…».

Η γενναιότητα των στρατιωτών, που πάλεψαν για την ελευθερία της πατρίδας, είναι αυτή που είχε στο νου του ο Γεώργιος Βλάχος στην ανοιχτή του επιστολή προς τον Α. Χίτλερ, εστιάζοντας στο πώς ο ελληνικός στρατός θα αγωνιζόταν παντού, αν απαιτείτο: «Ο ολίγος ή πολύς Στρατός των Ελλήνων που είναι ελεύθερος, θα πολεμήση. Και εκεί».

Αυτή η αίσθηση καθήκοντος, το ηθικό χρέος να διατηρηθεί η μνήμη, μας διδάσκει για τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Η ιστορία τους είναι η ιστορία μας, και η δική τους αντίσταση παραμένει φάρος για τις επόμενες γενιές.

Πηγή: kathimerini.gr