Αγνοημένη Θυσία: Η Έλλειψη Αναγνώρισης για τους Πεσόντες του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα

Στις 29 Νοεμβρίου 2023, εγκαινιάστηκε ένα εντυπωσιακό μνημείο στο στρατόπεδο «Παπάγου», αφιερωμένο στους αθανάτους του έθνους. Το μνημείο περιλαμβάνει έναν επιβλητικό βωμό με την αιώνια φλόγα, η οποία τιμά τους πεσόντες υπέρ της πατρίδας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Γύρω από τον βωμό, υπάρχουν επιτύμβιες πλάκες που αναγράφουν τα ονόματα των 121.692 Ελλήνων που έδωσαν τη ζωή τους σε εθνικές συγκρούσεις από το 1830 έως το 1974, με την κορυφή του μνημείου να δεσπόζει από έναν 16μετρο ιστό που φέρει την ελληνική σημαία.

Ωστόσο, από τις πλάκες λείπουν τα ονόματα των 15.628 κυβερνητικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, από το 1945 έως το 1949. Το υπουργείο που τους κινητοποίησε φαίνεται να προσπαθεί να διαγράψει τη θυσία τους από τη συλλογική μνήμη της χώρας. Αυτοί οι άνδρες πολέμησαν ενάντια στους κομμουνιστές αντάρτες, οι οποίοι επιδίωκαν να εγκαθιδρύσουν μια σταλινική δικτατορία στην Ελλάδα.

Η παραβλέψη της θυσίας αυτών των στρατιωτών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι προφανής προδοσία για τους 15.628 ήρωες που δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή τους. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες θυσίασαν τη ζωή τους για να διατηρήσουν την ελευθερία της πατρίδας τους, βλέπουν τώρα την προσφορά τους να παραγκωνίζεται.

Το υπουργείο, επιδιώκοντας να αποφύγει πολιτικές αντιδράσεις, επιλέγει να μην συμπεριλάβει ούτε τους πεσόντες από την άλλη πλευρά, προκειμένου να καλύψει τη λήθη και να διατηρήσει την πολιτική ορθότητα. Ωστόσο, αυτό αντιβαίνει στον σκοπό του μνημείου, που είναι να τιμήσει όσους είχαν την υπέρτατη θυσία για την Ελλάδα.

Δίπλα στο μνημείο, οι θυσίες των Ελλήνων που πολέμησαν για τη δημοκρατία κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου συνεχίζουν να αγνοούνται. Αυτοί οι στρατιώτες δεν έδωσαν μόνο τη ζωή τους για την ελευθερία, αλλά και για να προλάβουν μια σταλινική δικτατορία που θα είχε ολοένα και πιο καταστρεπτικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Η επιθυμία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να κατευνάσει τις πολιτικές εντάσεις επεκτείνεται ακόμα και σε άλλους πολέμους αναφερόμενους στο μνημείο. Αντίθετα με διεθνή μνημεία, τα ονόματα των πεσόντων δεν συμπεριλαμβάνουν βαθμούς και διακριτικά, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κατηγορία του ελιτισμού.

Αυτή η αποτυχία αναγνώρισης δεν περιλαμβάνει μόνο τους στρατιώτες, αλλά και τους πολίτες που υπήρξαν θύματα της κομμουνιστικής τρομοκρατίας. Σε διάφορες τοποθεσίες, όπως ο Τσαμαντάς, γυναίκες και άνδρες που αγωνίστηκαν για να προασπίσουν τη δημοκρατία εκτελέστηκαν αμίλητοι και χωρίς αναγνώριση.

Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια ανώμαλη κατάσταση, αγνοώντας τους ήρωες που πολέμησαν για την ελευθερία και αντί να τους τιμά, προσπαθεί να ξεχάσει αυτές τις θυσίες. Αυτό είναι θλιβερό και είναι επιτακτικό να αναγνωρίσουμε τα θύματα που προσπάθησαν να κρατήσουν τη χώρα μας ελεύθερη.

«Κανείς δεν λέει να αναζωπυρώσουμε τις ιδεολογικές συγκρούσεις του παρελθόντος, αλλά η παραβλέψη της θυσίας χιλιάδων Ελλήνων είναι μια προδοσία των αξιών που πρεσβεύει η δημοκρατία», λέγεται σε ομιλία για την αξία της μνήμης και της αναγνώρισης.

Η μη αναγνώριση των θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου από το κράτος ενισχύει την ανάγκη για ένα μουσείο που να τιμά τη μνήμη τους, αντί να εστιάζει μόνο σε όσους αγωνίστηκαν για μια δικτατορία. Οι αθάνατοι του έθνους θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να τιμούνται, όχι να παραμένουν στην αχλή της λησμονιάς.

Πηγή: kathimerini.gr